Tłuszcz stanowi nośnik smaku, a więc poprawia walory smakowe przygotowywanych z jego udziałem potraw. Czasami jednak trzeba zrezygnować z gotowania dań z udziałem tłuszczu, między innymi w przypadku chęci zrzucenia zbędnych kilogramów, bo jak wiadomo tłuszcz jest wysokokaloryczny czy na przykład w trakcie leczenia niektórych schorzeń przewodu pokarmowego. Poza tym, udowodnione jest, że smażenie potraw na tłuszczu w wysokiej temperaturze skutkuje powstawaniem szkodliwych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, znanych również pod skrótem WWA, które wykazują działanie mutagenne i rakotwórcze. Z tego względu warto dowiedzieć się jak gotować bez tłuszczu.
Zatem jak gotować bez tłuszczu?
- Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne, wystarczy minimalnie zmienić swoje dotychczasowe nawyki przygotowywania potraw. Zamiast smażyć warzywa, ryby czy mięsa na patelni z użyciem tłuszczu, można je przygotować gotując je na parze. W tym celu należy umieścić produkty w specjalnym sicie nad wrzącą wodą i gotować do miękkości. Gotowanie na parze nie wymaga użycia tłuszczu, co sprawia, że przygotowane w ten sposób potrawy są niskokaloryczne.
- Innym sposobem na gotowanie bez tłuszczu jest duszenie potraw w wodzie. W tym celu na teflonowej patelni należy umieścić na przykład warzywa lub mięso, podlewając je co jakiś czas jedynie niewielką ilością wody, by się nie przypalały i nie przywierały do patelni.
- Potrawy można także przyrządzać piekąc je w folii w piekarniku. Z przygotowywanego w ten sposób mięsa wydobywa się zawarty w nim naturalnie tłuszcz, co nie wymaga jego dodatkowego dodawania.
- Innym sposobem na beztłuszczowe gotowanie jest grillowanie potraw na ruszcie w piekarniku lub na specjalnych, żebrowanych patelniach lub płytach grillowych. Dzięki temu warzywa oraz mięso są lekko przyrumienione i smakują podobnie jak te smażone na tłuszczu.
- Równie dobrym sposobem na gotowanie bez tłuszczu jest zawijanie przyprawionego mięsa w papier do pieczenia i smażenie go w takiej formie na patelni. Do przygotowywania wszelkiego rodzaju past lub pasztetów nie trzeba wcale dodawać tłuszczu w formie oliwy z oliwek lub olejów. Wystarczy je zastąpić bulionem warzywnym lub zimną wodą. To samo tyczy się sosów do sałat. Zamiast oleju, do zrobienia dressingu można wykorzystać sok z cytryny połączony z ulubionymi ziołami, czy na przykład ocet balsamiczny czy jabłkowy połączony na przykład z miodem i musztardą. Istnieją również różnego rodzaju spray’e przeznaczone do beztłuszczowego smażenia, które w swoim składzie zawierają mieszankę olei i dodatek etanolu, który pełni funkcję rozpuszczalnika oraz obojętny gaz, by preparat utrzymywał formę lotną. Preparat taki rozpyla się na patelni, co umożliwia beztłuszczowe smażenie.
Jak widać, sposobów na gotowanie bez tłuszczu jest wiele, więc z powodzeniem można z nich korzystać. Co jednak ważne, tłuszcze mimo wszystko są niezbędne dla naszego organizmu i nie powinno się z nich całkowicie rezygnować. Najlepiej jednak spożywać tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, czyli oleje roślinne. Najlepiej w formie na zimno, a więc na przykład jako dodatek do sałatek. Natomiast ograniczyć warto tłuszcze nasycone, jak smalec, słonina czy łój.