Zwane są inaczej kryształami japońskimi lub kefirem wodnym i znane są ze swoich cennych właściwości odżywczych. Ale co to właściwie jest? Otóż są to mikroorganizmy posiadające umiejętność fermentowania, będące koloniami różnych szczepów zdrowych drożdży oraz bakterii. Przywykło się je nazywać algami morskimi, jednak jak się okazuje nie mają one nic wspólnego z prawdziwymi algami, czyli glonami. Wyglądają jak kryształki, które są niewielkie, przejrzyste, a ich kształt jest nieregularny. Dowiedziono, że powstają one w niektórych gatunkach kaktusów rosnących w Meksyku. Kryształy japońskie żywią się cukrem oraz wytwarzają kwas mlekowy, alkohol etylowy i dwutlenek węgla, dzięki czemu połączenie kryształków z wodą i cukrem powoduje powstanie wartościowego pod względem odżywczym napoju, tzw. kefiru wodnego.
Spis treści
Właściwości kefiru wodnego („alg morskich”)
- wykazuje działanie oczyszczające i wpływa na usuwanie toksyn z organizmu
- wpływa na złagodzenie objawów nietolerancji cukru mlecznego, czyli laktozy
- pomocny przy zaparciach, ponieważ przyspiesza perystaltykę jelit
- wspomaga działanie układu immunologicznego, a więc zwiększa odporność organizmu
- przeciwdziała powstawaniu reakcji alergicznych
- wykazuje korzystny wpływ na szkliwo zębów zapobiegając próchnicy
- wspomaga leczenie zaburzeń przewodu pokarmowego przy których występują biegunki
- ułatwia wytwarzanie w jelitach niektórych witamin takich jak np. witamina B12 i witamina K
- zwalcza objawy atopowego zapalenia skóry
- wpływa na prawidłowe działanie układu moczowego i działa wspomagająco w leczeniu jego chorób
Oprócz tego, napój ten stanowi źródło witamin z grupy B (B1, B6, B12), witaminy K i niacyny oraz składników mineralnych jak kwas foliowy czy żelazo.
Walory smakowe i zastosowanie
Kefir wodny jest orzeźwiającym, lekko gazowanym napojem. Niektórzy porównują jego smak do sklepowych soków i słodkich napojów gazowanych, a jeszcze inni do bezalkoholowego szampana. Z tego względu świetnie się sprawdzi jako zdrowa alternatywa sztucznie dosładzanych napojów zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Smak kefiru można dowolnie modyfikować na przykład poprzez dodanie do pojemnika z napojem obranych oraz pokrojonych jabłek i odstawienie całości do lodówki. Innym sposobem jest zmiksowanie kefiru z dowolnymi owocami. Dodatkowo taki napój jest doskonałym zamiennikiem kefiru mlecznego dla osób nietolerujących laktozy. W ten sposób nie muszą rezygnować z jego dobroczynnych, probiotycznych właściwości.
Przepis na kefir wodny
Przygotowanie napoju z „alg morskich” jest dziecinnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kryształki japońskie, które można kupić w wielu sklepach internetowych i rozpocząć własną hodowlę. Kiedy już się w nie zaopatrzymy należy przepłukać je zimną wodą (np. przy użyciu plastikowego durszlaka) i umieścić w szklanym, ewentualnie plastikowym słoiku o litrowej pojemności. Następnie należy zalać kryształy odrobiną ciepłej wody i rozpuścić w niej cztery łyżki cukru. Dolać około czterech szklanek zimnej wody i dodać 6 sztuk niesiarkowanych rodzynek. Na koniec przykryć wlot słoika gazą, zawiązać gumką i odłożyć słój w ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie kefir nadaje się do wypicia przez 24 godziny. Ważną zasadą jest, by podczas procesu wytwarzania kefiru stosować drewniane, plastikowe lub drewniane łyżki, słoiki i durszlaki, czyli niezawierające metalu, ponieważ ten powoduje obumieranie kolonii. Nie należy także zakręcać słoika, bo grozi to jego rozsadzeniem.
Jak widać, przygotowanie tego niezwykle zdrowego napoju nie jest zbyt skomplikowane, więc warto spróbować i cieszyć się jego działaniem.