Drugie śniadanie fit – 3 proste przepisy!

Co na drugie śniadanie? To pytanie zadaje sobie niejedna osoba. Zwykle sięgamy po najbardziej banalną kanapkę czy owoc, popadając przy tym w nudę. Drugie śniadanie jest także początkiem Twojego udanego dnia, z bardzo prostego względu – zarówno pierwsze, jak i drugie śniadanie, dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników podczas najbardziej intensywnej pory dnia, kiedy musimy działać jeszcze na ‘pełnych obrotach’.

Idealnie, gdy przekąska zawiera dużo witamin oraz węglowodanów, to właśnie dzięki nim, jesteś pełen energii. Często nie przykuwamy aż tak dużej uwagi do tego, co znajduje się na naszym talerzu, podczas drugiego posiłku. Jesteśmy zabiegani, rozkojarzeni, a przez to – sięgamy po cokolwiek, co jest proponowane nam w sklepach czy w bufecie pracowniczym.

Przepisy na drugie śniadanie fit!

Poniżej chciałabym Ci pokazać kilka przepisów, które urozmaicą Twoją dietę, a dodatkowo wywołają uśmiech na Twojej twarzy. Każde danie powinno być dla nas przyjemnością, a nigdy koniecznością. Postaram się skomponować je w taki sposób, aby każdy był od siebie zróżnicowany. Oczywistą sprawą jest, że każdy posiada inne kubki smakowe, mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie!

Shake

  • 1 kiwi
  • Pół banana
  • 1 łyżka otrębów
  • Kilka liści szpinaku
  • 150 gram jogurtu naturalnego (1.5% tłuszczu)

Kroimy oraz następnie, blendujemy wszystkie składniki. Jeśli lubisz słodkość, możesz dodać do całości łyżkę miodu. Nie mniej jednak, banan powinien rozwiązać ten problem.

Serek wiejski z warzywami

  • Pół pomidora
  • Pół ogórka
  • 3 starte rzodkiewki
  • Dwa plastry sera feta
  • Serek wiejski ‘lekki’ (zawartość tłuszczu 1.5%)
  • Sól, pieprz
  • Szczypta – ziół prowansalskich, bazylii

Pokrój warzywa według uznania, wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na noc do lodówki – kiedy smaki się ze sobą skomponują, przekąska stanie się smaczniejsza. Jeśli preferujesz inne zioła – śmiało eksperymentuj!

Sałatka

  • Garść rukoli
  • Garść roszponki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 60 gram grillowanej piersi indyka/kurczaka
  • 2 łyżeczki prażonego słonecznika (słonecznik prażymy na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu; dwie minuty, od czasu do czasu, mieszając łyżką)
  • Pół małej papryki czerwonej
  • 1 łyżka kaparów
  • Oliwa z oliwek (ok. 1 łyżka)
  • Sól, pieprz opcjonalnie

Kroimy całość. Polecam, aby także mięso było schłodzone, ze względu na obecność sałaty – Rukola pod wpływem temperatury, zaczyna czernieć i zaostrzać swój smak na jeszcze bardziej, gorzki. Przyprawy, nie są koniecznością – jeśli dobrze doprawisz np. drób, inne składniki po wymieszaniu i chwilowym odstawieniu, na pewno ‘przejdą’ smakiem.

Liczę na to, że któryś z przepisów trafi także, w Twoje kubki smakowe. Powyższe przykłady mogą być dla Ciebie jedynie ‘inspiracją’, każdy z nich możesz modyfikować według własnego uznania.

W sezonie letnim, warto korzystać z tego, co oferują nam sklepy, targi czy ogródki działkowe – świeże warzywa, mnóstwo witamin, jak i Samku! Jeśli nie masz czasu przygotować posiłku rano, poświęć kilka minut wieczorem, to przepisy, które wymagają kilku minut, aby być gotowe.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest