Dietetyczne sosy – sprawdź jak je zrobić i jakie produkty wykorzystać!

Dietetyczne dania nie muszą być nudne i powtarzające się, podczas diety możemy sięgać po różne zboża, sałatki czy warzywa, które urozmaicą jadłospis. Jednak makarony i kasze czy dietetyczne sałatki bogato oblane sosami bywają największym problemem w czasie diety ze względu na ich ukrytą kaloryczność. Nie oznacza to, że wszystkie sosy są złe. Jak znaleźć dietetyczny sos do makaronu czy sałatki? Nie musimy go szukać z lupą w sklepie, wystarczy, że znajdziemy pod ręką świeże warzywa, które w połączeniu z ziołami stworzą zdrową kompozycję, która nie zagrozi naszej diecie.

Po jakie sosy najlepiej sięgać w czasie diety?

Przede wszystkim należy skupić się na domowych sosach stworzonych z naturalnych produktów. Produkty sklepowe bardzo często posiadają substancje takie jak konserwanty czy dodatki poprawiające smak, które mogą być zagrożeniem nie tylko dla naszej figury. Świeży, dietetyczny sos nie tylko jest zdrowszy, ale i smakuje lepiej, a przygotowanie takiego dodatku do dania wcale nie wymaga dużej ilości czasu czy skomplikowanych procedur. Tłuste śmietany i ciężkostrawne majonezy odłóżmy na półkę, zdrowszym wyborem będzie jogurt naturalny, chrzan czy musztarda Dijon. Oliwa z oliwek w połączeniu z octem balsamicznym używane z rozwagą również nie zaszkodzą naszej diecie.

Sos z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 posiekanej pietruszki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pieprz
  • opcjonalnie: szczypta chili oraz łyżka octu balsamicznego

Całość należy zmielić na papkę w blenderze. Sos dobrze sprawdzi się do makaronów. Sok z cytryny można zamienić na sok z limonki.

Sos jogurtowy z ziołami

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej bazylii
  • 1/4 szklanki koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Składniki należy wymieszać. Sos podawać na zimno. Jogurt naturalny możemy zamienić na jogurt grecki.

Sos z pieczonych pomidorów

  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki bazylii
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Pomidory pokroić na części, skropić oliwą i piec w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez ok. 30-40 minut. Gotowe pomidory ostudzić i przełożyć do misy blendera, dodać czosnek, bazylię, zioła prowansalskie i przyprawy oraz dodać 2 łyżki oliwy. Produkty zmieszać razem na masę w blenderze. Taki sos idealnie nada się jak zamiennik sosu do domowej pizzy.

Sos chrzanowo-jogurtowy

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki wymiesza. Jeśli mamy taką możliwość używajmy świeżo startego chrzanu do sosu.

Sos szpinakowy z pestkami dyni

  • 400g szpinaku
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki przełożyć do misy blendera i zmieszać na masę. Czosnek możemy zamienić na szczypiorek, a sok z cytryny na sok z limonki. W sezonie zadbajmy aby szpinak był świeży, ponieważ dostarczy on więcej witamin i minerałów niż mrożony szpinak.

Dietetyczny sos do makaronu, sałatki czy ryżu nie musi być nudny, wystarczy że sięgniemy po warzywa i świeże zioła a nasze danie uniknie rutyny i wysokiej kaloryczności.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest