Czubryca – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Ceniona roślina, która przywędrowała do Polski ze słonecznej Bułgarii. Wzbogaca smak wielu mięsnych potraw, choć idealnie komponuje się także, jako dodatek do serów, sałatek czy fasoli. Jej aromatyczny zapach, nadaje daniom ziołowy zapach, a także zaledwie szczypta, potrafi nadać wyrazisty smak.

Czubryca – właściwości odżywcze

Jej właściwości lecznicze także są zaskakujące – niweluje rozwój drożdżaków i bakterii, a także idealnie przyczynia się do poprawnej pracy wątroby. Podczas badań stwierdzono także, iż jest doskonałym rozwiązaniem w walce z zakwaszonym organizmem.

Dodatkowo jest pomocna w leczeniu bólu gardła czy podczas zapalenia pęcherza moczowego. Jeśli cierpisz na bolesne miesiączki, koniecznie powinnaś uwzględnić te przyprawę w swoim jadłospisie. Pomocna przy ukąszeniach owadów, kiedy powstał stan zapalny, a także podczas wymiotów, biegunki czy niestrawności.

Czubryca jako przyprawa

Jest uzyskiwana z cząbru górskiego. To roślina, która słynie na teranie Bułgarii oraz jest bardzo łatwa w uprawie – nie wymaga specjalnej ziemi i zaledwie sześć godzin słońca dziennie, w zupełności pozwala jej rosnąć. Kolejnym składnikiem jest sól, a także szereg innych przypraw. Przyjrzyjmy się bliżej, rodzajom, a także najlepszym kompozycją, w których może znaleźć swoje zastosowanie.

1.Czubryca zielona

Zyskała największą ‘popularność’ na terenie naszego kraju, zapewne przez swój intensywny aromat oraz szeroką gamę użytku. Jest mieszanką cząbru górskiego, zielonej papryki, pietruszki, lubczyku, sproszkowanej cebuli, a także niewielkiej ilości – tymianku, cukru oraz soli.
Największe pole zastosowania znalazła w marynatach do mięs oraz ryb; najczęściej w pieczeniach bądź potrawach grillowanych. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do zup, ze względu na wyczuwalny aromat.

2.Czubryca czerwona

Poza cząbrem górskim, możemy w niej znaleźć czosnek, cebulę, sproszkowaną, czerwoną, słodką paprykę, suszone pomidory, bazylię, rozmaryn, tymianek.
Swoje zastosowanie także znalazła w potrawach mięsnych, choć w tym przypadku lepiej dodawać ją do dziczyzny oraz potrawach jarskich. Nadaje potrawom pikantny smak, swoje miejsce zyskała także, jako przyprawa do warzyw strączkowych, co ciekawe – nadaje im miękkości.

Jak widzisz ta niepozorna mieszanka składników może wiele, zmienić. Pamiętaj, aby zachować zdrowy rozsądek i spożywać ją w odpowiednich ilościach – jej nadmiar może powodować pieczenie żołądka oraz nudności.
Gdzie możesz nabyć przyprawę? Obecnie w niemalże każdym sklepie, a już na pewno takim, gdzie znajduje się ‘półka zdrowej żywności’. Oczywiście produkt możesz także zamówić.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest