Zupa to znane na całym świecie danie, które gości bardzo często na naszych stołach w połączeniu z innymi potrawami, kto by pomyślał, że stosując przez tydzień dietę złożoną z samych zup, pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Dieta zupowa pozwala na bardzo szybką utratę masy ciała, dzięki czemu stała się bardzo popularna wśród celebrytów chcących zaskoczyć media nagłą zmianą wizerunku. Przestrzegając wszystkich reguł tej kuracji odchudzającej możesz schudnąć nawet 5 kg w tydzień!
Spis treści
Na czym polega dieta zupowa?
Dieta zupowa polega na jedzeniu tylko i wyłącznie zup, mogą być one różnego rodzaju, jednak zaleca się, aby miały w składzie głównie niskokaloryczne warzywa, takie jak cebula, kapusta czy por. Te jarzyny doskonale oczyszczają jelita, a także sprzyjają pozbyciu się nadmiaru wody i toksyn z organizmu. W odróżnieniu od większości diet nie musisz głodować, ważne jest, żeby przyrządzane zupy nie były zagęszczane śmietaną, mąką lub zasmażką. Mimo wszystko nie oznacza to, że mają być pozbawione smaku, nie ma przeszkód, jeśli najpierw lekko poddusisz warzywa na maśle klarowanym, a później dolejesz wody. Cała dieta trwa 7 dni. Zakładając, że średnia kaloryczność porcji 250 g zupy wynosić będzie ok. 150 kcal, a zjesz 5-6 porcji w ciągu dnia, dostarczysz organizmowi nie więcej niż 900 kcal, czyli mniej niż połowę tego, co potrzebujesz.
Zasada podstawowa diety zupowej to jedzenie zupy powoli, do syta. Organizm musi zdążyć zareagować na spożywany pokarm. Stosując dietę zupową możemy zjeść od 4 do 7 posiłków dziennie, zachowując pomiędzy nimi minimum 2-godzinne przerwy. Istotne jest, aby zupy były nieprzecierane, abyśmy mieli co gryźć i przeżuwać.
Co dodawać do zup?
Dozwolone jest również używanie świeżych albo suszonych ziół, wskazane są takie przyprawy jak majeranek, oregano, bazylia, pietruszka, czy koperek, ponieważ korzystnie wpływają na pracę jelit i podkręcają metabolizm. Błonnik zawarty w warzywach po ugotowaniu zmienia swoją strukturę, przez co jest łatwiej przyswajalny, ale też łagodniejszy dla przewodu pokarmowego. Dieta zupowa charakteryzuje się lekkostrawnością, dlatego będzie odpowiednia dla osób z problemami trawiennymi. Podczas obróbki termicznej jarzyny tracą witaminę C i kwas foliowy, lecz zyskują na innych wartościach odżywczych, pomidory stają się bogatsze w likopen, a marchew w beta-karoten.
Przykładowy jadłospis diety zupowej
Śniadanie: zupa mleczna z zacierkami
II śniadanie: zupa mleczna z zacierkami
Obiad: Zupa pęczakowa
Przekąska: owoc + kefir
Kolacja: zupa imbirowa z dynią
Efekty diety zupowej
Stosowanie takiej diety przez dłuższy czas wymaga dodatkowej suplementacji, warto wspomagać organizm witaminą C i kwasem foliowym. Zróżnicowanie zup jest ważne, aby dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników. Dodając do bulionu rośliny strączkowe bądź chude mięso przekażesz organizmowi niezbędne białko. Biorąc pod uwagę, że ma być daniem odchudzającym, unikaj uzupełniania zup makaronem, czy białym ryżem. Stosowana przez kilka dni dieta zupowa może być także idealnym detoksem dla organizmu, w takim przypadku najlepiej gotować zupę Hipokratesa, która działa oczyszczająco na układ trawienny i nerki, ale również jest podstawą diety antynowotworowej.
Dodatkowo dieta zupa wskazana jest w chorobach, które przebiegają z bólem gardła i przy trudnościach z przełykaniem (wówczas nie powinny być zbyt pikantne ani gorące). Płynne pokarmy nie obciążają układu trawiennego, a więc to doskonały detoks po przejedzeniu lub zatruciu. To pozwala układowi trawiennemu odpocząć i zregenerować się.