Dieta warzywna – zasady efekty i przykładowy jadłospis

Dieta warzywna tylko dla wegetarian? Najwyższa pora obalić ten mit. Może po nią sięgnąć praktycznie każdy, kto chce zgubić zbędne kilogramy, zatroszczyć się o swoją kondycję albo po prostu zrobić sobie krótką przerwę od schabowego, kotletów mielonych i innych mięsnych potraw.

Jak to ugryźć, czyli zasady diety warzywnej

Po pierwsze, pokochaj warzywa w najrozmaitszej postaci. Surowe, gotowane, duszone, blanszowane, kiszone, etc. To one będą stanowić podstawę Twojego jadłospisu przez pięć do (maksymalnie) dziesięciu dni (tyle trwa zazwyczaj dieta warzywna). Po drugie, jedz mniej a częściej, przynajmniej kilka posiłków dziennie. Po trzecie, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Pośpiech nie pozwala Ci w pełni delektować się smakiem spożywanych potraw ani kontrolować przyjmowanych kalorii. Poza tym wywiera negatywny wpływ na metabolizm (nie zapominajmy, że proces trawienia pokarmów rozpoczyna się już w jamie ustnej). Po czwarte, zrezygnuj ze stosowania soli. Nie jest pożądanym składnikiem. Podnosi ciśnienie tętnicze krwi i obciąża nerki. Nie sprzyja odchudzaniu. Bez przeszkód korzystaj z innych przypraw i dodatków, takich jak na przykład: bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, pieprz, sok z cytryny, etc. Po piąte, pamiętaj o nawadnianiu. Wzbogać menu o zieloną i czerwoną herbatę. Zmniejsz ilości wypijanej kawy.

Tęcza na talerzu

Wiele osób uważa opisywaną dietę za monotonną. W końcu jak długo można jeść marchewkę, selera, pietruszkę czy szpinak? Po kilku dniach, nawet najbardziej zagorzały zwolennik zdrowego żywienia poczuje się znudzony. Ale kto powiedział, że trzeba się ograniczać do kilku rodzajów jarzyn? Wręcz przeciwnie. Nie należy tego robić. W jadłospisie powinno znaleźć się wiele różnych warzyw: zielone, żółte, pomarańczowe, białe, czerwone, fioletowe, etc. Im więcej koloru, tym lepiej. Dzięki temu dostarczymy organizmowi ważnych mikro i makroelementów.

  • zielone warzywa (groszek, brokuły, kapusta, ogórek, szczypiorek, szczaw, szparagi, karczochy, sałata, por, cukinia, koperek, rzeżucha, etc.) – są cennym źródłem chlorofilu odpowiedzialnego między innymi za wzmocnienie odporności i spowalnianie procesów starzenia.
  • żółte i pomarańczowe warzywa (dynia, marchew, kukurydza, ziemniaki, etc.) – zawierają beta karoten, który poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
  • czerwone warzywa (pomidory, papryka, buraki, rzodkiewka, etc.) – posiadają w swoim składzie likopen o właściwościach przeciwutleniających.
  • białe warzywa (czosnek, cebula, kalafior, seler, etc.) – wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne (za sprawą fitocydów).
  • fioletowe warzywa (bakłażan, czarna marchew, czerwona kapusta, etc.) – znajdujące się w nich antycyjany poprawiają wzrok, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i spowalniają procesy starzenia się komórek.

Dieta warzywna – jakie daje efekty?

Podstawowe pytanie, jakie zdajemy sobie przechodząc na jakąkolwiek dietę brzmi: czy uda mi się pozbyć niechcianych centymetrów? Odpowiadamy: tak. Przestrzegając przywołanych wyżej zasad można zgubić nawet 5-6 kilogramów w ciągu tygodnia, a przy okazji oczyścić organizm z toksyn i oduczyć się niekorzystnych nawyków żywieniowych. Warto jednak podkreślić, że nie każdemu taki „jarzynowy detoks” będzie służył. Do wspomnianej grupy należą: kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, cukrzycy, osoby cierpiące na depresję, ostrą porfirię, nadczynność tarczycy lub niedoczynność nadnerczy. Poza tym, dieta jarzynowa nie nadaje się do długoterminowego stosowania.

Dieta warzywna – przykładowy jadłospis

Dieta jarzynowa bazuje głównie na warzywach, ale można ją nieco wzbogacić dodając do menu niskokaloryczne owoce, jogurty naturalne, chudy ser i twarożek czy pełnoziarniste pieczywo. Jak wyglądałby w takim razie przykładowy jadłospis?

Propozycja I

Śniadanie: dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem, pomidorem i bazylią
Drugie śniadanie: koktajl warzywno-owocowy (burak, marchewka, jabłko, sok z pomarańczy, woda)
Obiad: zupa ogórkowa gotowana na wywarze z warzyw i zabielana jogurtem naturalnym z dodatkiem koperku
Podwieczorek: pieczone jabłko z dodatkiem imbiru i cynamonu
Kolacja: sałatka warzywna na bazie sałaty rzymskiej z dodatkiem rzodkiewki, marchewki, świeżego ogórka z lekkim dresingiem jogurtowo-musztardowym

Propozycja II

Śniadanie: Omlet z dodatkiem duszonych warzyw
Drugie śniadanie: dwie pomarańcze
Obiad: Leczo wegetariańskie i dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa
Podwieczorek: chipsy z marchewki lub buraka
Kolacja: sałatka z jajek przepiórczych, pora, kalarepki z jogurtowym dresingiem

Dieta warzywna – o czym należy pamiętać?

Stosowanie diety warzywnej wymaga nie tylko samodyscypliny, ale przede wszystkim zdrowego rozsądku. Tylko zachowując umiar osiągniemy zamierzone efekty – zgubimy zbędne kilogramy, nie narażając przy tym swojego zdrowia i życia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.