Kalina koralowa i jej niesamowite właściwości

Kalina koralowa posiada trzy odmiany. Należą do nich Compactum (o płaskich kwiatostanach), Pink Sensation (kwiatostany – pompony) i najbardziej znana odmiana Roseum (kwiatostany – pompony).

Przyjrzyjmy się bliżej odmianie Roseum, która jest najbardziej znana. Jest to kalina krzew z rodziny piżmaczkowatych. Rośnie na terenie Europy, środkowo-zachodniej Azji, na Dalekim Wschodzie i w Ameryce Północnej. W Polsce można ją spotkać na terenie całego kraju, z wyłączeniem Tatr. Kalina krzew występuje bardzo często w parkach i w różnych kompozycjach krajobrazowych z innymi drzewami Zdobywa uznanie dzięki wspaniałemu kwitnięciu, długo utrzymujących i barwnych owocach, a także pięknie zmieniających się jesienią liściom. Najlepiej rośnie w miejscach wilgotnych i blisko wody. Ma nieregularny, rozłożysty kształt. Powoli rośnie, osiąga ostatecznie do 3-4 metrów długości. Kora ma jasno szary odcień.

Kalina krzew roślina lecznicza

Roślina ta była znana i stosowana jako lecznicza już w starożytności. Wykorzystywano jej właściwości przeciwskurczowe. Ekstrakt z kory o tych cechach jest wsparciem przy bolesnych skurczach macicy, poprzez zwolnienie napięcia mięśniowego i osłabienie bólu. Kalina działa też uspokajająco, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Najlepsze zastosowanie ma u kobiet, dlatego nazwana jest lekiem kobiecym. Pomaga łagodniej znosić menstruację. Dzięki niej zmniejsza się liczbę poronień czy krwawień związanych z klimakterium. Ma zastosowanie u kobiet w ciąży: zapobiega kurczom nóg, niepowstrzymywanym wymiotom czy zaburzeniom nerwowym.

Kalina owoce – właściwości

Kalina Roseum nie posiada owoców. Posiadają je jednak dwie pozostałe odmiany. Działanie owoców kaliny jest lekko moczopędne i wzmacniające mięsień sercowy. Przetwory z owoców stosowane są przy przeziębieniach, skurczach jelit, żylakach odbytu oraz innych krwawieniach i z nosa. Owoce kaliny pełne są fitosteroli, które są substancjami chroniącymi organizm. przed chorobami układu krążenia. Owoce kaliny obniżają bowiem poziom cholesterolu w krwi oraz poziom ciśnienia krwi. Sok z kaliny zmieszany z miodem może być stosowany jako naturalny środek na kaszel, 10-20% roztwory soku stosowane są przy leczeniu chorób skóry.

Owoce kaliny, które świetnie nadają się an przetwory, są bogate w cukry, pektyny (rodzaj błonnika), garbniki, witaminę C, karoten (prowitaminę A) oraz witaminę P. Owoce kaliny są ozdobą od sierpnia aż do wiosny. Zwracają uwagę mocnym, czerwonym kolorem. Zawierają m.in. wirubrinę i saponinę, które mogą powodować zatrucia. Owoców kaliny nie chcą jeść nawet ptaki. Większość trujących substancji owoce kaliny tracą po gotowaniu.

Kalina krzew – inne właściwości

Odwarem z korzeni kaliny leczy się skazę limfatyczną, drgawki, histerię, bezsenność i astmę. Odwar z kwiatów poprawia trawienie, także znany jest jako środek wykrztuśny i pomocny w chorobach kobiecych. Z kolei korę stosuje się w postaci odwaru lub ekstraktu, zawiera m.in. flawonidy (barwniki roślin i naturalne przeciwutleniacze), pochodne kumaryny, a także kwasy organiczne oraz witaminy C i K.

Podsumowując kalina krzew jest piękną i cieszącą oko rośliną rosnącą w naszych parkach i ogrodach. Często jej właściwości nie są nam znane, a szkoda, gdyż ma zastosowanie w wielu chorobach. Oprócz walorów wizualnych, kiedy kwitnie, jest też nieocenioną pomocą w medycynie przy licznych dolegliwościach, najczęściej natury kobiecej.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest