Dieta Ornisha – na czym polega? Zasady,efekty i jadłospis

Dr Ornish opracował metodę żywienia w latach 70. Od tamtej pory badania udowodniły, że dzięki niej można zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Jednak nie jest ona zlecana dla wszystkich. Dieta dr Ornisha nie jest polecana dla kobiet ciężarnych, dla nastolatkom, a także osób chorujących na anemię oraz osteoporozę.

Zasada diety

Program żywienia w tej diecie jest prosty, gdyż nie liczy się kalorii, je się tak dużo, aż będzie się miało uczucie sytości. Trzeba spożywać tylko dozwolone produkty, często oraz w małych porcjach. Dzięki temu systemowi oraz dużej ilości błonnika nie odczuwa się głodu. Doktor Ornish swoją dietę dedykuje przede wszystkim osobom otyłym i z nadwagą, którym towarzyszą problemy kardiologiczne. Jest to dieta dla osób, które wyobrażają sobie dietę pozbawioną produktów mięsnych oraz dobrze tolerują rośliny strączkowe i dużą ilość pełnoziarnistych źródeł węglowodanów.

Przy diecie Ornish nie trzeba liczyć kalorii, ale jest ona dość rygorystyczna. Podstawą tej diety są produkty roślinne. Zwierzęce produkty schodzą na plan dalszy. Stosującą tą dietę należy zachować idealne proporcje posiłków, które się spożywa, czyli:

  • 75% to węglowodany,
  • 15% to białka
  • 10 % to tłuszcze.

Można jeść do woli, ale tylko te produkty, które są wskazane. Dr Ornish podzielił jedzenie na pięć grup, od diety najzdrowszej do najmniej zdrowej. Dieta Ornish opiera się na założeniach wegetariańskich, dlatego zaleca się spożywanie posiłków z pierwszych trzech grup.

Jakie to grupy?

Grupa 1 obejmuje najzdrowsze produkty, zawierające zdrowe węglowodany, tłuszcze i białka: owoce oraz nasiona roślin strączkowych, warzywa i pełne ziarna zbóż, produkty sojowe, białko jaj, beztłuszczowe produkty mleczne.
Grupa 2 obejmuje produkty zawierające więcej tłuszczy, czyli : orzechy, awokado, nasiona, oleje (preferowany olej rzepakowy), odtłuszczone produkty mleczne (1%), oraz warzywa w puszkach, bezkofeinowe napoje.
Grupa 3 to produkty , które powinno się jeść rzadziej, czyli : małe ilości słodyczy, margaryny miękkie i owoce morza., niskotłuszczowe produkty mleczne (2%),
Grupa 4 obejmuje to co można jeść od czasu do czasu, czyli : ryby, drób, pełnotłuste produkty mleczne, majonez, margaryna, ciasta, oraz ciastka i placki.
Grupa 5 to najmniej zdrowe produkty, jakie należy wyeliminować z diety, czyli : czerwone mięso, smażony drób, żółtko jaj, smażone ryby, masło, podroby i śmietana.
Przedstawiamy spis produktów zgodny z zasadami diety jest godny polecenia, gdyż dieta Ornisha zapewnia 36–40-% spadek poziomu cholesterolu w czasie nawet 4 tygodni.

Przykładowy jadłospis diety Ornisha

I śniadanie: połówka grahamki, margaryna light, 2 kawałeczki papryki 2 plasterki sera żółtego, szklanka soku pomarańczowego
II śniadanie: 2 biszkopty i średniej wielkości gruszka
Obiad: spaghetti ze szpinakiem, szklanka soku „multiwitamina”
Podwieczorek: kawałek ciasta drożdżowego, brzoskwinia
Kolacja: sałatka składająca się z fasoli, kukurydzy, czosnku, szklanka herbaty

Efekty i wady diety Ornisha

Dieta Ornish zapewnia stopniowy spadek masy ciała nawet do 5 kg na miesiąc. Redukcja tkanki tłuszczowej to proces wieloetapowy, pod warunkiem przestrzegania założeń diety. Zaletą diety są świeże produkty,nieprzetworzone lub jak najmniej przetworzone i lokalne, bez ulepszaczy i konserwantów, a takie są najzdrowsze. Dodatkowo jest bogata w błonnik, dlatego zapewnia na dłuższy czas uczucie sytości i przyśpiesza metabolizm. Jak wykazały badania u 82% pacjentów stosujących tą dietę doszło do cofnięcia zmian miażdżycowych.W ten sposób Ornish wykazał, że jego dieta wraz z odpowiednią korektą stylu życia umożliwia cofanie się zmian miażdżycowych w naczyniach.

Należy zwrócić uwagę, że dieta Ornisha jest dietą niedoborową, wyklucza bowiem spożycie wielu grup produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego ogranicza podaż cholesterolu, którego odpowiednia ilość w diecie jest ważnym elementem prawidłowej regeneracji tkanek i pracy mózgu. Eliminacja takich produktów utrudnia podaż wapnia i żelaza hemowego z pożywieniem a duża ilość błonnika w diecie utrudni wchłanianie i tak już niedoborowych witamin i minerałów.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest