Twój organizm domaga się oczyszczenia ? Czujesz się zmęczona, nie masz apetytu ? Potrzebujesz zmian w nawykach żywieniowych ? Dieta dr. Mayra to lecznicza dieta oczyszczająca, której celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn, jak również zmiana nawyków żywieniowych, które zapobiegną ponownemu zanieczyszczaniu organizmu.
Spis treści
Na czym polega dieta dr. Mayra?
Dieta dr. Franz X. Mayra to siedmiodniowa dieta lecznicza, której celem jest oczyszczenie organizmu, poprzez oczyszczenie jelit, oraz zmiana zachowań żywieniowych, a tym samym ochrona przed dalszym zatruwaniem organizmu toksynami. Spożywa się produkty ubogie w białko i zakwaszające organizm. Trwa 7 dni, dlatego nie musimy obawiać się o szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Dieta dr. Mayra – do kogo jest skierowana ?
Polecana osobom, które zmagają się z problemami z trawieniem, nadwagą, zgagą, powtarzającymi się infekcjami układu oddechowego, astmą, a także z problemami z układem krążenia. Dieta przynosi pozytywne rezultaty w regulacji przemiany materii, leczy biegunki oraz zaparcia.
Dieta dr. Mayra – zasady kuracji
Przez cały tydzień jesz potrawy ubogie w białko i warzywa niezakwaszające organizmu. Pierwsza faza obejmuje pierwszy i drugi dzień kuracji. W tym czasie nauczysz się jak prawidłowo rozdrabniać i przeżuwać pokarm. Spożywamy wyłącznie warzywa, owoce, pieczywo pełnoziarniste oraz napar z koziołka lekarskiego. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne posiłków nie powinno przekraczać 1000 kcal.
Drugi etap kuracji rozpoczyna się po dwóch dniach. Jemy dokładnie to samo i w ten sam sposób jak przez pierwsze dwa dni. Dietę uzupełniamy o dodatkowe 15 g białka pochodzącego z chudych produktów mlecznych. Cała kuracja nie jest obciążająca dla organizmu, dlatego po jej zakończeniu od razu można przejść na normalną dietę.
Podczas stosowania diety bardzo istotną rolę odgrywa sposób jedzenia pieczywa. Należy go pokroić na drobne kawałki i przeżywać powoli, aż do momentu, gdy poczuje się lekko słodkawy smak. Każdy kęs należy popijać łyżeczką soku warzywnego i robić przerwy na większe wdechy. Dopiero po tym możemy sięgnąć po następny kawałek. Jemy, aż do momentu gdy poczujemy lekkie nasycenie.
Podobnie wygląda kwestia rozdrabniania warzyw:
- seler marchew, czerwone buraki, pasternak, rzepa, kalarepa, kalafior, rzodkiewki należy użyć tarki o małych oczkach
- cukinię rozdrabniamy na grubej tarce
- kapustę seler naciowy, koper włoski, ogórki i cebule kroi się w cienkie paski, w grubsze paski: szpinak, paprykę, sałatę ogrodową
- pomidory trzeba pokroić w plastry, nie rozdrabniaj sałaty głowiastej i rzeżuchy.
Do produktów zakazanych należą: cukier, kapustę, rośliny strączkowe, surową żywność, dużą ilość produktów z pełnego ziarna, alkohol.
Przykładowy jadłospis diety Mayra
Śniadanie:
- bułeczka pełnoziarnista lub trzy cienkie kawałki pieczywa Wasa
- warzywa, np. pomidory z cebulą, rzodkiewki
- filiżanka herbatki ziołowej
II śniadanie:
- pieczywo z pomidorem
Obiad
- duży półmisek surówek z różnych warzyw, przede wszystkim sezonowych
Podwieczorek
- pieczywo i szklanka soku warzywnego
Kolacja
- 200 g pieczonych ziemniaków
Wady i zalety diety Mayra
Z diety nie powinny korzystać osoby, które mają problemy z chorobami układu pokarmowego oraz ze stwardnieniem rozsianym, anemią oraz nowotworami. Z kuracji powinny zrezygnować także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Odchudzanie z dietą Mayra to odchudzanie bez osłabienia, ponieważ zawarte w niej węglowodany dostarczają odpowiednią ilość energii. Po tej diecie z pewnością będziemy czuć się lekko wraz z lepszą przemianą materii. Dodatkową zaletą jest promienna cera, znikają wypryski oraz skóra staje się jędrna i gładka.
Przeciwnicy diety podkreślają, że dieta sama w sobie jest monotonna, spożywając w kółko surowe warzywa. Posiłki nie mogą zostać przygotowane wcześniej, ponieważ wszystkie składniki muszą być świeże i pokrojone przed podaniem. Stanowi to dość istotny problem dla osób pracujących. Największy jednak problem to mleko – jeśli jesteś na nie uczulona musisz zrezygnować z tej diety.