Dieta kopenhaska – zasady, efekty oraz opinie

Kiedy coraz bardziej przeszkadza ci Twoja waga, i czujesz, że motywacja do odchudzania zaczyna cię przytłaczać zaczynasz szukać sposobu, który pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy jak najszybciej. Jesteś gotów na największe wyrzeczenia byleby tylko zobaczyć siebie w lustrze w lepszej formie. Najlepiej jeszcze zmieścić się w odzież przynajmniej dwa rozmiary mniejszą. Interesuje Cię każda dieta, która obiecuje najszybszy spadek wagi. W takiej sytuacji prędzej czy później trafisz też na dietę kopenhaską.

Zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska przede wszystkim opiera się na maksymalnej redukcji dostarczanej organizmowi ilości kalorii. Przez większość dni, a dieta trwa ich 13, nie jadamy nawet 1000 kcal. Nie mówiąc już o dniu siódmym, który musimy przeżyć jedynie na kubku herbaty posłodzonej jedną kostką cukru oraz porcji smażonego, chudego mięsa. Przeważającą część 13-dniowego menu rozpoczynamy czarną kawą. Mocno przeczy to zasadzie, że śniadanie powinno być najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia.

Bardzo istotne są również godziny spożywania przez nas posiłków. Śniadanie pomiędzy godz. 8:00 a 9:00, lunch nie wcześniej niż o 12:00, jednak nie później niż o 14:00. Oraz obiad, który powinien być przez nas zjedzony pomiędzy 16:00 a 18:00 (w jadłospisie nie uwzględnia się kolacji, dzień podzielony jest na trzy posiłki: śniadanie, lunch oraz obiad). Według opisu diety rygorystyczne trzymanie się godzin posiłków pozwoli nam zapewnić sobie jeszcze bardziej efektowny wynik całego procesu odchudzania.

Jakie produkty spożywać?

Menu nie jest zbyt zróżnicowane. Wśród śniadań, jak napisano wcześniej, króluje przede wszystkim czarna kawa lub herbata. Lunch to przeważnie kilka liści sałaty i gotowany lub smażony kawałek wołowiny lub kurczaka. Czasem pojawiają się jajka lub szpinak. Na obiady zdarza się jogurt, czasem befsztyk lub sałatka owocowa. Niezbyt imponujące zestawienia, prawda? Nic więc dziwnego, że dietę określa się jako trudną. Nie dostarczamy organizmowi nawet części energii, która jest nam potrzebna do normalnego funkcjonowania przez cały dzień. Wybrane produkty nie tylko same w sobie nie są kaloryczne to dodatkowo tak małe ilości powodują ogromny głód. Zwłaszcza u osób, które przerzuciły się z radosnego objadania na dietę kopenhaską.

Przykładowy jadłospis diety kopenhaskiej

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
  • Obiad: 2 jajka na twardo, pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.
  • Kolacja: 1 duzy befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Efekty diety kopenhaskiej

Sieć pełna jest zachwytów tych, którzy przetrzymali te 13 dni i mogą pochwalić się imponującym spadkiem wagi. Niektóre wpisy mówią o 5kg, niektóre o 7kg, zdarzają się również takie, które twierdzą, że na tego rodzaju diecie możliwy jest spadek o 20kg (w co naprawdę jest trudno uwierzyć nawet największemu optymiście). Mniejsze ubrania, więcej energii, skurczony żołądek, który nie chce po diecie w porze śniadaniowej przyjąć nic innego, niż czarną kawę. Nie każdy jednak mówi o tym, że spadek wagi jest tak naprawdę pozbyciem się wody oraz efektem głodzenia się, a nie zdrowego odżywiania.

Bo dietę kopenhaską zdecydowanie można traktować jako głodówkę, dzięki której można oczyścić organizm z toksyn lub pozbyć się wody, jednak na pewno nie może być to sposób na odchudzanie i zdecydowanie nie powinna trwać aż 13 dni. Tak przeprowadzona „kuracja” spowoduje coś, co trudno będzie zaakceptować po tak ogromnym wyzwaniu- efekt jojo. Niestety, nie trzeba będzie się specjalnie objadać, żeby wszystkie kilogramy, wraz z dodatkowym nadbagażem, wróciły w mgnieniu oka.

Wady i zalety diety kopenhaskiej

Dla zdrowych osób, które rozumieją, że to nie dieta, a głodówka. W pewien sposób ten rodzaj odżywiania, przez te 13 dni faktycznie wprowadza nawyki regularnego jedzenia, sprawia też, że nasz żołądek się kurczy. Ale aby zdecydować się na tego rodzaju przedsięwzięcie należy udać się na badanie krwi oraz przez cały okres trwania przyswajania obniżonych wartości energii monitorować swoje reakcje. Długotrwałe bóle głowy, znaczne osłabienie czy spadek nastroju, jak również problemy ze strony układu pokarmowego, powinny być znakiem do natychmiastowego zaniechania takich praktyk i powrotu do normalnego żywienia. To bardzo istotne przez wzgląd na fakt, że tak małe porcje i niewielka ilość kcal może mieć bardzo poważny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest