Nie bój się ziemniaków!

Mit o tuczących właściwościach ziemniaków wciąż ma wielu zwolenników. Jak jest naprawdę z ulubionym dodatkiem Polaków do obiadu?

Skrobia jest polimerem glukozy – łańcuchem zbudowanym z wielu cząsteczek glukozy połączonych ze sobą za pomocą wiązań chemicznych.

Produkty o wysokiej zawartości skrobi często opisywane są jako tuczące. Do produktów bogatych w skrobię należą: produkty zbożowe, takie jak ryż, makaron, pieczywo, płatki śniadaniowe, niektóre owoce i warzywa, jak tytułowe ziemniaki.

Produkty te jednak najczęściej są niskokaloryczne i ubogie w tłuszcz – oczywiście podług wartości dotyczących normalnych porcji.

Tuczące stają się dopiero, gdy przesadzimy z ich ilością lub zostaną podane z tłustymi dodatkami. Przykładowo same ziemniaki są wartościowym składnikiem posiłku, dostarczają sporo potasu i białka o wysokiej wartości biologicznej. Jednak, gdy podamy je z tłustym sosem lub tłuszczem, zamieniają się w bombę kaloryczną.

Gotuj na parze!

Co daje gotowanie na parze? Przede wszystkim zachowujesz składniki odżywcze gotowanych produktów. Mięso jest soczyste i nie przesiąknięte tłuszczem tak, jak podczas smażenia, a warzywa zachowują naturalną barwę i dzięki temu nie tracą jędrności.

Jak gotować na parze?

Gotowanie na parze w tradycyjnych garnkach jest nieco trudniejsze, ale nie niemożliwe. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny koszyczek do gotowania na parze, który umieszcza się wewnątrz garnka (najlepiej takiego z grubym dnem). Zanim włożysz do niego warzywa czy mięso, wlej niewielką ilość wody, wsyp przyprawy ziołowe i doprowadź do wrzenia. Gotowane w ten sposób produkty nabiorą aromatu dodanych ziół i przypraw.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest