Dieta dla osób z krwią grupy A

Zastanawiałeś się kiedyś, czy grupa krwi ma wpływ na dietę jaką powinniśmy stosować w swoim życiu? Odpowiem na to pytanie właśnie teraz… oczywiście, że ma wpływ! Dieta dla każdej grupy krwi polega na doborze pokarmów, które organizm najlepiej będzie przyswajał i łatwo trawił. Unika się w niej produktów, które mogą mieć szkodliwe działanie na organizm. Diety zgodne z grupą krwi przeznaczone są dla każdego, ponieważ dostarczają organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, sole mineralne oraz witaminy. W dzisiejszym artykule zajmiemy się jadłospisem osób z grupą krwi A. Osoby posiadające taką grupę krwi powinni szczególnie uzupełniać swój organizm w kwas foliowy. Sprzyja im także dieta wegetariańska.

Grupa krwi A

Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe, które też osłabiają tempo przemiany materii. Oprócz tego produkty mleczne zawierają nasycone tłuszcze, które szczególnie w przypadku osób z tą grupą krwi upośledzają serce, prowadzą do otyłości i cukrzycy.

Dla osób z grupą krwi A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosować się do zasad diety, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom.

Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa ulegnie nadmiernemu zakwaszeniu. Nie mogą też utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizmu. Grupa krwi A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami. Po zastosowaniu takiej diety szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty.

Czego więc osoby z grupą krwi A powinny unikać, a co jest dla nich wskazane?

MIĘSO

UNIKAMY: prawie wszystkich rodzajów mięsa – w grę wchodzi jedynie chude mięso, jak indyk lub kurczak. Najkorzystniejsze jest jednak zupełne wyeliminowanie mięsa.

JAJA I NABIAŁ

UNIKAMY: chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, sera gouda, serka wiejskiego.
WSKAZANE są głównie produkty sojowe, takie jak mleko sojowe, czy ser sojowy.

ORZECHY I PESTKI

UNIKAMY: orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich i pistacjowych.
WSKAZANE są: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.

OLEJE I TŁUSZCZE

UNIKAMY: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego
WSKAZANE: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego

WARZYWA

UNIKAMY: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
WSKAZANE: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.

OWOCE

UNIKAMY: bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
WSKAZANE: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.

ZIARNA I MAKARONY

UNIKAMY: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.
WSKAZANE: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.

CHLEB I GRZANKI

UNIKAMY: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
WSKAZANE: chleb esseński, chleb Ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.

ZBOŻA

UNIKAMY: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
WSKAZANE: amarant, gryka, kasza.

ROŚLINY STRĄCZKOWE

UNIKAMY: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.
WSKAZANE: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.

NIEKTÓRE PRZYPRAWY

UNIKAMY: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.
WSKAZANE: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.

SOKI I NAPOJE

UNIKAMY: soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.
WSKAZANE: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda(z cytryną).

HERBATY ZIOŁOWE

UNIKAMY: cayenne, czerwonej koniczyny, kocimiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
WSKAZANE: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń.

UŻYWKI

UNIKAMY: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.
WSKAZANE: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.

Na koniec mała ciekawostka. Osoby z grupą krwi A to tzw. rolnicy. Prawidłowe odżywianie w ich przypadku powinno być oparte głównie na produktach pochodzenia roślinnego. Organizm „rolnika” wymaga wzmocnienia układu odpornościowego, gdyż bardzo często jest narażony na liczne infekcje i rozwój choroby nowotworowej.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest