Cebula to niskokaloryczne warzywo, która uważana jest nie tylko jako spalacz tłuszczu, ale również jako naturalny lek wspomagający organizm. Dlatego dieta cebulowa pomaga nie tylko schudnąć, lecz także poprawić ogólny stan zdrowia.
Spis treści
Zasady diety cebulowej
Dieta cebulowa trwa 2-3 tygodnie, której podstawę stanowią warzywa cebulowe, czyli wszystkie gatunki cebul, por, szczypior i czosnek. Warzywa cebulowe nie tylko przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej, lecz także mają dużą wartość odżywczą – są bogatym źródłem m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B. W związku z tym dieta cebulowa jest skuteczna i korzystna dla zdrowia. Dieta cebulowa jest polecana dla osób z niewielką nadwagą.
Na czym polega dieta cebulowa?
W trakcie kuracji odchudzającej w czterech z pięciu posiłków dziennie powinny górować warzywa cebulowe. Najlepiej surowe lub ugotowane. Odradza się ich smażenie. Aby dieta przyniosła skutki należy ograniczyć spożywanie produktów bogatych w tłuszcze i węglowodany. Warzywa cebulowe są bogate w błonnik, który poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom. Ponadto warzywa cebulowe zawierają dużo chromu, który pomaga hamować apetyt, zwłaszcza na słodycze, poprzez kontrolę stężenia glukozy we krwi. Podstawą w diecie cebulowej jest także czosnek, jednak jest on najbardziej kaloryczny ze wszystkich warzyw cebulowych (146 kcal w 100 g), dlatego lepiej spożywać w umiarkowanych ilościach.
Przykładowy jadłospis diety cebulowej
- śniadanie: grahamka, 2 łyżeczki twarożku, 2 plasterki pomidora, 1 plasterek cebuli białej, szklanka herbaty ziołowej bez cukru
- II śniadanie: jabłko
- obiad: francuska zupa cebulowa (250 ml)
- podwieczorek: sałatka z czosnkiem i ananasem (150 g)
- kolacja: sałatka z pora, jajek, ugotowanej piersi kurczaka i kukurydzy (100 g)
Dieta cebulowa a jej efekty i wady
Będąc na diecie cebulowej można zrzucić od 0,5 do 1 kg w ciągu tygodnia. Podstawą diety jest zupa cebulowa, która przyspiesza proces spalania kalorii. Można jej jeść ile się chce. Im więcej, tym efekty będą lepsze. Po kuracji znika uczucie zmęczenia, senność, ociężałość. Normalizują się procesy trawienia. Cera staje się bardziej gładka.
Przepis na zupę cebulową:
- 6 dużych cebul
- główka kapusty średniej wielkości
- 2 duże zielone papryki (jedna może być czerwona)
- 1 duży seler
- 6 świeżych pomidorów lub 2 puszki konserwowych
- 2 paczki francuskiej zupy cebulowej lub Knorra (ja tego nie dawałam, na zupę z proszku, wszelkie kostki mnie odrzuca.)
- bulion jarzynowy
- odrobina pieprzu
Gotujemy co najmniej godzinę. Nie wolno solić! Jest to porcja na kilka dni. Przy mniejszym apetycie na tydzień.
Przeciwwskazaniem do prowadzenia diety cebulowej są problemy z układem trawiennym, a w szczególności wzdęcia i zaparcia. Diety nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Dyskomfortem w diecie może być także specyficzny zapach produktów, który jest dość ciężki do wyeliminowania.