Dieta 50/50 – zasady, efekty i opinie

Jeśli typowo restrykcyjne, długotrwałe diety odchudzające nie sprawdziły się w Twoim przypadku – koniecznie zapoznaj się z dietą 50/50. Polega ona uściślonym kalorycznie odżywianiu… jedynie co drugi dzień! Przedstawiamy zasady i efekty diety, która w Stanach Zjednoczonych robi prawdziwą furorę!

Czym jest dieta 50/50?

Większość z nas ma duże problemy z konsekwencją podczas odchudzania. Odmawianie sobie słodyczy czy innych, niekoniecznie zdrowych przyjemności potrafi być prawdziwą torturą. Dla takich osób idealna będzie właśnie dieta 50/50, ponieważ ścisłą dietę trzymamy tylko co drugi dzień, a w pozostałe możemy jeść dowolne pokarmy.

Jej skuteczność opiera się na popularnej ostatnio metodzie intermittent fasting, podczas której wprowadza się krótkookresowe głodówki przeplatane z przyjmowaniem kalorii, których ilość odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu. W przypadku diety 50/50 czas „postu” wynosi jedną dobę. Po niej następuje kolejna, „normalna”, kiedy to przyjmujemy posiłki pokrywające całkowite zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. W efekcie, na ścisłej diecie jesteśmy tylko co drugi dzień.

Dieta 50/50 – zasady

W dni postu należy przyjmować około 25-30% kalorii, które powinniśmy dostarczyć organizmowi na zerowym (neutralnym) bilansie kalorycznym – czyli około 500-600 kcal. Ilość tę łatwo obliczyć korzystając z kalkulatorów dostępnych online. Podczas dni „normalnych” zaleca się stosowanie zasad racjonalnego, zbilansowanego odżywiania, nie wolno przejadać się ani spożywać dużych ilości tłuszczu czy też cukru.

Należy pamiętać o ciągłym uzupełnianiu płynów; podczas każdej diety (nie tylko odchudzającej) niezwykle ważne jest picie wody i innych niesłodzonych napojów – jak kawa czy herbata. Dla jak najlepszego efektu redukcji tkanki tłuszczowej, do diety warto dołączyć ćwiczenia. Nie planuj jednak ciężkich i wymagających treningów na dni postne – deficyt kaloryczny znacznie osłabi Twoją wydolność, co negatywnie wpłynie na rezultaty i efektywność ćwiczeń. Najważniejszym aspektem jest pilnowanie, by w ujęciu tygodniowym bilans kaloryczny (po uwzględnieniu zarówno ćwiczeń, jak i diety) był ujemny.

Co jeść na diecie 50/50?

Dieta nie precyzuje konkretnych produktów, które należy włączyć lub wykluczyć z jadłospisu. Jej twórca, amerykański chirurg plastyk James B. Johnson, podobnie jak lekarze i dietetycy, zalecają jednak, by jadłospis oprzeć na zdrowych i pełnowartościowych produktach. Spożywaj więc głównie warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty, chude mięso, zdrowe tłuszcze (zawarte na przykład w awokado czy orzechach) i nie zapominaj o przyjmowaniu dużej ilości płynów. Zaleca się jednak, jak podczas każdej diety odchudzającej, rezygnację z cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Efekty i opinie

Efekty diety są niezwykle zadowalające. Znacznie większy procent osób jest w stanie stosować się do restrykcyjnej diety mając w perspektywie najedzenie się do syta następnego dnia. Ważne jest jednak, aby bilans kaloryczny w ujęciu tygodniowym był na minusie. Efekty odpowiednio stosowanej diety 50/50 widać już po dwóch tygodniach.

Wielu zwolenników diety 50/50 mówi nie tylko o jej właściwościach odchudzających, ale także o korzystnym wpływie na zdrowie i samopoczucie. Badania potwierdzają, że może obniżać poziom cholesterolu we krwi, reguluje poziom glukozy, obniża ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze z pewnością wpłynie także pozytywnie na nasze samopoczucie i wygląd cery, włosów oraz paznokci.

Bezpieczeństwo diety

Warto pamiętać o tym, by przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety skonsultować się z lekarzem i wykonać szereg badań, które odzwierciedlą stan zdrowia. Odchudzanie pod okiem dietetyka i lekarza da najlepsze i najbardziej długotrwałe rezultaty. Dieta 50/50 nie jest dietą niebezpieczną czy szczególnie wycieńczającą, choć należy pamiętać, by nie stosować jej zbyt długo i by nie wydłużać okresów postu ze względu na ryzyko wystąpienia poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Dieta 50/50 jest swoistą nowością w świecie dietetyki, nie ma więc długookresowych badań dowodzących jej szkodliwości lub nieszkodliwości dla organizmu. Jednakże, ponieważ opiera swoje założenia o koncepcję IF, można zakładać że jest bezpieczna.

Restrykcyjne diety często stanowią przeszkodę nie do przejścia dla osób chcących zredukować tkankę tłuszczową. Dieta 50/50 może okazać się dla nich zbawienna, ponieważ w praktyce jest się na diecie zaledwie co drugi dzień – i brzmi to naprawdę kusząco!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest