Współczesne jajka mają o 70 % wyższą zawartość witaminy D niż, te, jakie kury znosiły ¼ wieku temu. Zawierają też o 1/5 mniej tłuszczów nasyconych, 13 % mniej kalorii oraz o 1/10 mniej cholesterolu.
Spis treści
Jajka i ich właściwości
Jaja wzmacniają mięśnie, gdyż dostarczają wysokowartościowego białka. Białko jest składnikiem, bez którego nie można żyć. W jajku znajduje się aż 6 g pełnowartościowego białka. Jajka zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy w zalecanych proporcjach, do tego mają one duża wartość biologiczną, którą ludzki organizm wykorzystuje do normalnego funkcjonowania.
Jedzenie prawidłowej ilości dobrego białka może pomóc w schudnięciu, zwiększeniu masy mięśniowej, jest pomocne w obniżaniu ciśnienie krwi oraz zachowaniu zdrowia kości.
Aby osiągnąć te same efekty w budowaniu mięśni, potrzeba mniej białek z jajek, niż białek pochodzących z innych produktów spożywczych. Ważne jest aby zjadać żółtko. Poza białkami jajko zawiera witaminę B12, która jest konieczna w procesie spalania tłuszczu oraz do zwiększenia napięcia mięśni”. Nie ma się co obawiać tego iż zjedzenie kilku jajek w ciągu dnia zwiększy ryzyko wystąpienia choroby serca.
Jajka zawierają wiele cennych witamin i minerałów – są wypełnione ryboflawiną, oraz kwasem foliowym i witaminami z grupy B6, B12 , a także witaminą D i E, żelazem, oraz fosforem i cynkiem.
Czy jajka wzmacniają nasze mięśnie?
Jajka są skarbnicą substancji odżywczych, a białko jaja kurzego uznano za białko pełnowartościowe (zawierające egzogenne aminokwasy ). Jedzenie dobrych jakościowo jajek pomaga w wypracowaniu masy mięśniowej.
Niektórzy jednak nie polecają jedzenia surowych jajek z uwagi na zawartość w surowym białku związku o nazwie awidyna – białka, hamującego wykorzystanie przez ludzki organizm biotyny (witaminy H, która jest niezbędna dla człowieka). Jaja najlepiej jest spożywać po uprzedniej obróbce termicznej (nie ryzykuje się wtedy zakażania bakterią salmonelli), a najzdrowsze rozwiązanie to spożywanie ugotowanych na miękko jajek albo w koszulkach.