Czego nie może jeść kobieta w ciąży?

Ciąża to szczególny czas dla mamy i jej dziecka. W pierwszych trzech miesiącach kształtuje się mózg, serduszko oraz najważniejsze narządy układu ruchowego nienarodzonego malucha. Dlatego, tak ważne jest, aby przyjmować odpowiednie porcje zdrowych składników odżywczych oraz unikać szkodliwych potraw. Wiadomo, ciąża to nie choroba, ale rządzi się swoimi prawami. Warto zatem wiedzieć, jakich potraw należy unikać, aby dbać o prawidłowy rozwój twojego dziecka.

Alkohol

Picie alkoholu jest pierwszym produktem, zakazanym podczas ciąży. Alkohol negatywnie wpływa na nienarodzone dziecko. Wypicie chociażby jednego kieliszka wina przez kobietę, skutkuje upojeniem alkoholowym dziecka. Niestety, maluch może być narażony na opóźnienia rozwojowe. Równie niebezpieczna, może okazać się nikotyna. Nikotyna może doprowadzać do infekcji dróg oddechowych i niskiej masy urodzeniowej. Są to, tylko jedne ze skutków, palenia papierosów w ciąży.

Surowe ryby, sushi

Niestety, spożywanie surowych ryb i owoców morza, może okazać się szkodliwe ze względu na wystąpienie groźnych bakterii i pasożytów. Ryby powszechnie znane jako pokarm bogaty w minerały i tłuszcze Omega-3, są szczególnie niebezpieczne. Dodatkowo, ryby posiadają w składzie niebezpieczną rtęć i zanieczyszczenia. Mowa tutaj głównie o rybach typu panga lub mintaj. Oczywiście, przyszłe mamy powinny jeść ryby gotowane, najlepiej na parze. Do ryb polecanych podczas ciąży, należą sardynki, łosoś czy pstrąg. Szczególnemu wykluczeniu zaś, podlegają ryby drapieżne.

Kawa, herbata czarna i energetyki

Codzienna dawka kawy oraz czarnej herbaty szkodzi maluchowi, ze względu na zawartość kofeiny. W pierwszych tygodniach ciąży odradza się jej spożywanie. Istotną kwestią są także popularne energetyki. Posiadają one wyraźnie duże ilości kofeiny oraz cukrów. Dzisiaj przyjmuje się, że kobiety spodziewające się dziecka mogą spożywać kawę po trzecim miesiącu ciąży, nie więcej niż trzy filiżanki kawy rozpuszczalnej dziennie.

Przetworzone, gotowe dania do spożycia

Dania gotowe do zjedzenia w domu, puszkowane potrawy oraz fast foody, posiadają wysokie ilości soli, substancji konserwujących oraz tłuszczy. Im mniej przetworzonych dań, tym lepiej. Sól zawarta w kupnych daniach gotowych może powodować dużo powikłań i zatrzymanie wody w organizmie. Dodatkowo, gotowa żywność posiada barwniki i aromaty, niekorzystne dla zdrowia każdego z nas.

Surowe jajka

Surowe, nieugotowane jaja mogą powodować zatrucia pokarmowe bakterią salmonella. Niestety, także ten produkt jest wykreślony z jadłospisu kobiet w ciąży. Spożywanie jajek dotyczy również potraw typu kogiel mogiel, serników na zimno, deserów oraz domowego majonezu.

Mleko i sery niepasteryzowane w ciąży

Źródłem zakażenia salmonellą oraz bakterią campylobacter jejuni jest mleko niepasteryzowane oraz jego przetwory. W ciąży zaleca się, spożywanie jedynie pasteryzowanego, przegotowanego mleka. Dzięki pasteryzacji, pozbywamy się szkodliwych bakterii, a tym samym, ryzyka zatrucia. Również sery niepasteryzowane, mogą spowodować bardzo niebezpieczne dla płodu, zakażenie listeriozą. Zaleca się, aby mleko i sery kupować jedynie z pewnych źródeł, z oznakowaniem pasteryzacji, na opakowaniu.

Jak ubogacać minerały w czasie ciąży?

Warto zadbać o naszego maluszka, już podczas pierwszych tygodni ciąży. W tym celu poleca się stosowanie zbilansowanej diety. Szczególne właściwości przypisuje się kwasom foliowym, które są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Kwas foliowy wpływa na rozwijanie się nienarodzonego dziecka, głównie w zakresie rozwoju mowy. W potrawach z ryb, zdrowym tłuszczem omega-3, jest kwas tłuszczowy DHA. Sprzyja on rozwojowi układu nerwowego oraz podwyższa jakość widzenia dziecka. Innymi ważnymi minerałami w czasie ciąży będzie żelazo oraz witamina D3. Szczególnie ważny okazuje się Jod. Jego niedobór może spowodować ADHD u dziecka.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest