Co jeść przed spożyciem alkoholu?

Karnawał to okres w roku, kiedy wielu z nas bawi się na różnego rodzaju imprezach. Najczęściej ich nieodłącznym elementem jest alkohol. By impreza była możliwie najbardziej udana, a następnego dnia nie przywitał nas ból głowy, warto się odpowiednio do niej przygotować.

Nigdy nie pij na pusty żołądek!

Chyba najbardziej podstawowym błędem popełnianym przy spożywaniu alkoholu jest robienie tego na czczo. W takiej sytuacji szybciej poczujemy się wstawieni, gdyż nasz organizm o wiele łatwiej wchłonie alkohol. Wiele osób zakłada, że wystarczy zjeść coś podczas imprezy, by nie odczuwać później negatywnych skutków zakrapianej zabawy. Niestety nie zawsze się to sprawdza, szczególnie gdy w grę wchodzą niemalże wyłącznie słone przekąski. Duża ilość soli zatrzymuje wodę w organizmie – w połączeniu z alkoholem doprowadzi do odwodnienia i spotęguje nieprzyjemne odczucia dnia następnego.

Czego potrzebuje organizm?

Metabolizowanie alkoholu może okazać się dla naszego organizmu sporym wyzwaniem – stąd też przykre objawy nazajutrz po imprezie. Aby ich uniknąć, należy odpowiednio się przygotować jeszcze zanim wypijemy pierwszy kieliszek, a także uzupełnić niedobory substancji wypłukiwanych przez etanol.

Przed spożyciem alkoholu warto postawić na potrawy bogate w białka i tłuszcze. Dzięki temu etanol będzie wchłaniał się znacznie wolniej, a to sprawi, że wątroba jednorazowo otrzyma mniejsze porcje toksyn do zneutralizowania. Warto też dostarczyć organizmowi węglowodanów, a w szczególności cukrów prostych, które później zostaną wykorzystane podczas rozkładania alkoholu.
Należy pamiętać także o tym, by nasz posiłek składał się z produktów bogatych w magnez, wapń i potas, a także witaminę C. Ważne jest też odpowiednie nawodnienie organizmu zarówno przed imprezą, jak i w jej trakcie – dzięki piciu dużej ilości wody możemy uniknąć odwodnienia i łatwiej zniesiemy ewentualnego kaca.

Co warto zjeść przed imprezą?

1. Rosół

Wśród potraw idealnych przed spożyciem alkoholu warto wymienić rosół. Tradycyjny rosół zapewni nam odpowiednią ilość witamin, tłuszczu, a także nawodni organizm. Ponadto warzywa wykorzystane do ugotowania rosołu są dobrym źródłem antyoksydantów.

2. Słodycze

Podczas metabolizowania alkoholu naszemu organizmowi przydadzą się spore ilości cukrów prostych, które usprawnią cały proces. Nie można tutaj zapomnieć o czekoladzie, która dodatkowo jest całkiem dobrym źródłem magnezu. Warto postawić także na owoce, gdyż są one źródłem fruktozy.

3. Płatki owsiane

Jak się okazuje, owsianka to potrawa odpowiednia nie tylko dla osób odchudzających się, czy uprawiających sport. Dostarcza magnezu, którego niedobory możemy odczuć po spożyciu alkoholu. Ponadto jest dobrym źródłem błonnika, który zapewni uczucie sytości, a także pozwoli uniknąć ewentualnej niestrawności po imprezie. Płatki owsiane przyrządzone na mleku dostarczą nam także wapnia, a dodatki takie jak owoce, bakalie czy miód zapewnią pożądaną dawkę węglowodanów.

4. Cytrusy

Ze względu na obecność witaminy C mogą okazać się one naszymi sprzymierzeńcami w czasie imprezy. Warto przy tym postawić na nie nie tylko przed, ale także podczas spożywania alkoholu. Można przykładowo co jakiś czas zagryzać plasterek cytryny lub inne owoce bogate w kwas askorbinowy. Należy przy tym unikać grejpfrutów oraz soku grejpfrutowego, gdyż wzmacniają one działanie alkoholu.

5. Hummus

Jest to świetne rozwiązanie zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Hummus zawiera duże ilości białka roślinnego oraz sporą porcję tłuszczu. Ponadto dostarcza organizmowi witamin i składników mineralnych. Dzięki temu hummus z jednej strony wpływa na opóźnienie wchłaniania alkoholu, z drugiej zaś pozwala na uzupełnienie utraconych mikro i makroelementów.

Spodziewane efekty

Zjedzenie odpowiedniego posiłku przed imprezą pozwala w mniejszym stopniu odczuwać skutki zakrapianej zabawy. Warto jednak wiedzieć, że bardzo istotna jest tutaj także ilość wypitego przez nas alkoholu oraz jedzenie odpowiednich produktów i picie wody mineralnej w trakcie imprezy.
Kluczem do sukcesu jest rozsądne spożywanie napojów alkoholowych, a także świadomość możliwości własnego organizmu w tej kwestii. Warto też pamiętać, że im wolniej pijemy alkohol, tym więcej czasu dajemy wątrobie na zneutralizowanie go, a tym samym minimalizujemy negatywne skutki jego spożycia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest