Ciasto z mikrofali czy jest zdrowe? Sprawdzamy ulubioną przekąskę!

Każdy z nas zna chyba ten moment, kiedy za małą kostkę słodkiej czekolady, zrobiłby wszystko. Łakocie, słodkie cukierki, czekoladki i pierniki to uzdrowienie dla duszy. Kiedy jest mam smutno, brak nam uśmiechu na twarzy lub po prostu mamy ochotę, na coś pysznego, warto sięgnąć po szybkie rozwiązanie naszego problemu. Dla osłodzenia takich chwil, z pomocą idzie nam szeroka oferta każdego sklepu spożywczego. A co jeśli nie mamy pod ręką nic, co mogłoby uspokoić nasze pragnienie? Sprawdź ciasto z mikrofali. Expressowe, szybkie ale czy pyszne?

Jedzenie z mikrofali, czy jest zdrowe?

Tak, jak i każdy sposób przygotowania posiłku, także podgrzewanie w mikrofali ma swoje plusy i minusy. Chcąc jeść zdrowo, musimy pamiętać, że przyrządzanie posiłku w mikrofali chroni właściwości odżywcze w nim zawartym i nie powoduje utraty wiązań związków chemicznych. Co to oznacza? Dużo witamin, które posiadają posiłki podgrzewane w mikrofali, nie tracą swoich witamin, a nawet zachowują ich więcej, niż podczas tradycyjnego gotowania. Dodatkowo, wiele badań naukowych, nie potwierdza szkodliwego wpływu na jedzenie, o ile są podgrzewane w odpowiednich do tego naczyniach. Minusem korzystania z mikrofalówki, może okazać się fakt, że niektóre potrawy, takie jak jajka, mięso mielone, ryby, muszą być ugotowane w wysokich temperaturach, aby wyeliminować bakterie takie jak na przykład salmonella. Mikrofalówka, może okazać się niewystarczająca.

Jak zrobić szybie ciasto?

Mamy dwie możliwości, dzięki którym niewielkim wysiłkiem stworzymy dla siebie mała przekąskę. Pierwsze rozwiązanie, to wykonanie ciasta w mikrofali za pomocą własnych składników, które na pewno mamy w domu. Drugim sposobem, jest torebkowe ciasto do przygotowania w urządzeniu elektrycznym, które kupimy w sklepie. Pierwszy sposób jest zdrowszy, ponieważ są to produkty nieprzetworzone i wysokiej jakości. Kupienie zaś gotowego proszku, które mieszamy z mlekiem, posiada dużo chemii i jest niezdrowe dla organizmu, niezależnie od sposobu przygotowania. Takie expressowe ciasta są dobrym rozwiązaniem w przypadku nagłego głodu w pracy lub niemożliwości przygotowania go samemu.

Ciasto czekoladowe z mikrofali

Jeśli zdecydujesz się wykonać ciasto z własnych składników, poradzimy ci jak je zrobić. Ten sposób zajmie ci niewiele czasu, a może uratować cię przed nagła wizytą znajomych. Jeśli nie radzisz sobie dobrze w kuchni, wypróbuj tego sposobu w wolnej chwili aby, przekonać się o własnych umiejętnościach kulinarnych. Przepis na ciasto z mikrofali jest prosty, a w ramach urozmaicenia, możesz dodać do niego bitą śmietanę, owoce i roztopioną czekoladę. Pamiętaj, że zamiast tradycyjnej mąki, możesz użyć też wersji bezglutenowej, zmniejszyć ilość kakało do jednej łyżeczki lub dodać dodatkową łyżeczkę jogurtu naturalnego. Dzięki temu twoje ciastko z mikrofalówki, będzie bardziej fit! Jeśli jesteś weganem, zastąp tradycyjne mleko, migdałowym lub sojowym. Przygotuj:

  • Jajko
  • 4 łyżki cukru i mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka i oleju
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu (dla chętnych)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta w mikrofalówce jest bajecznie proste. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie wymienione składniki, energicznymi ruchami. Następnie przenieś wszystkie składniki do kubka lub innego podobnego naczynia. Nastaw mikrofalę na najwyższą moc i włóż do niej pojemnik z masą na 1-1,5 minuty. Jeśli ciasto w mikrofali zacznie wypływać, możesz wcześniej wyłączyć grzanie. Gotowe! Ciasto możesz podawać z bananami, rodzynkami, kremem waniliowym, orzechami i dżemem. Jeśli szykujesz ciasto na przybycie gości, zwiększ znacznie ilość składników. Smacznego!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest