Chleb z ziaren – jaki jest najzdrowszy i dlaczego warto go jeść

Pieczywo niejednokrotnie stanowi podstawę codziennej diety. Osoby szukające zdrowszych alternatyw dla jasnego chleba pszennego często wybierają pieczywo pełnoziarniste, na zakwasie lub przygotowane tylko z ziaren. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść mąki, chleb z ziaren będzie świetną i zarazem pyszną alternatywą. Pełne błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych pieczywo jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Dowiedz się więcej na temat chleba z ziaren i sprawdź, dlaczego warto go jeść!

Chleb z ziaren – co to za rodzaj pieczywa

Szczególnie osobom na diecie bezglutenowej, które nie mogą jeść produktów z mąki pszennej, może brakować smaku pieczywa. Chleb z ziaren jest dla nich pysznym i zdrowym zamiennikiem. Przygotowany na bazie siemienia lnianego, słonecznika, sezamu, pestek dyni i nasion czarnuszki, z niewielką ilością mąki migdałowej dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest bogaty w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Poprawia pracę jelit i metabolizm.

Chleb z ziaren przygotujesz bez użycia tradycyjnej mąki czy drożdży, jest chrupiący i syty, a przy okazji długo zachowuje świeżość. Jeśli więc jesteś sympatykiem zdrowego żywienia i lubisz ziarniste pieczywo, to ten bezglutenowy chleb na pewno ci zasmakuje.

Zalety jedzenia zdrowego chleba z ziaren

  • walory smakowe – jest to pyszny chleb znacznie różniący się w smaku od pieczywa sklepowego. Jest chrupiący i świeży przez długi czas (nie czerstwieje). Świetnie smakuje zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, ale można go jeść również w wersji sauté
  • samo zdrowie – chleb składa się z samych ziaren bogatych w błonnik. Przyspiesza on przemianę materii, reguluje procesy trawienne i daje uczucie sytości (nie podjadamy). Chleb z ziaren będzie zatem najlepszym wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej. W ziarnach, które są podstawą takiego pieczywa znajduje się sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dzięki spożywaniu odpowiedniej dawki kwasów tłuszczowych poprawia się koncentracja i pamięć, zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu czy nadciśnienia. Bogactwo magnezu sprzyja prawidłowemu działaniu układu sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartości składników mineralnych i witamin, w wyniku włączenia do codziennej diety chleba z ziaren, poprawia się wygląd włosów, skóry i paznokci.
  • prosty skład – w sklepowym pieczywie można znaleźć wiele konserwantów. Chleb z ziaren ma najprostszy z możliwych skład, jego podstawą są ziarna.
  • prosty i szybki w przygotowaniu – chleb z ziaren nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki, co zajmuje dosłownie chwilę i wstawić do piekarnika. Ponieważ jest to chleb bez drożdży, nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Po upieczeniu wystarczy go wystudzić i można jeść.

Chleb z ziaren – zastosowanie w dietach

Ponieważ chleb z ziaren nie zawiera mąki, jest to popularne pieczywo na diecie bezglutenowej. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza i reguluje metabolizm, często sięgają po niego osoby będące na różnego rodzaju dietach odchudzających. Ziarna cechują się również niskim indeksem glikemicznym, dlatego takie pieczywo zaleca się cukrzykom. Ze względu na jego wysoką kaloryczność należy jednak uważać wielkość spożywanych porcji.

Jak zrobić chleb z ziaren – przepis

Chleb z ziaren przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Możesz go stworzyć z dowolnych ziaren, które posiadasz w domu, ale o wiele wygodniejsze będzie przygotowanie chleba z gotowej mieszanki ziaren (np. mix ziaren do chleba Moreso), która zawiera w sobie gotową i odmierzoną odpowiednią ilość poszczególnych składników w odpowiednich proporcjach. Do takiego mixu dodaje się jedynie jajka i odrobinę miodu. Czy pieczenie chleba kiedykolwiek było prostsze?

Do upieczenia chleba potrzebujesz:

  • mix ziaren Moreso 350 g
  • 3 jajka
  • łyżka miodu
  • odrobina oleju

Składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 150 st C przez ok. 50 min.

Smacznego!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *