5 sprawdzonych, kuchennych gadżetów,które pomogą ci schudnąć

Nie ukrywajmy – odchudzanie to wyzwanie. Zarówno dla naszej silnej woli,energii, ale również kreatywności. Problem pojawia się zwłaszcza wtedy, gdy planujemy gotować w domu, sami dla siebie. By ułatwić sobie ten proces, na sklepowych półkach ze sprzętem RTV i AGD znajdziemy pomoc. To dzięki tym urządzeniem tworzymy wyjątkowe potrawy, obniżamy kaloryczność posiłków i ułatwimy sobie cały proces gotowania. Oto nasze top5 najlepszych, sprawdzonych gadżetów do kuchni,które spowodują,że kilogramy spadną z większą łatwością!

1. Sokowirówka lub wyciskarka do owoców

Narzędzie idealne do przyrządzania zdrowych dodatków do dań. Idealnie uzupełni niedobory witamin, dostarczy błonnika i pozwoli wprowadzić do dziennego menu warzywa, które do tej pory były ciężkie do zjedzenia. Jeśli niejadek nie jest w stanie zjeść buraka lub szpinaku – sok wyciśnięty z tych warzyw może być świetną, zdrową alternatywą. Wybór między sokowirówką, a wyciskarką jest znaczący. Sokowirówki są droższy, ale daje zdecydowanie większe pole do popisu – pozwalają wykorzystywać warzywa (pomidor, burak, seler), a sam sok może stać dużo dłużej i zawiera w sobie wartościową pulpę i błonnik. Sokowirówka wykorzystywana jest głównie do cytrusów, kosztuje dużo mniej i zajmuje równie mniej miejsca w kuchennej szafce.

2. Parowar

Świetne urządzenie dla zabieganych mam lub osób, które cenią każdą, wolną minutę. Parowar przyrządza potrawy za pomocą bardzo gorącej pary, nie wykorzystując w ten sposób tłuszczu czy nadmiernej obróbki termicznej. Wbrew panującej, krzywdzącej opinii, dania zachowują aromat i wyrazisty smak. No i przede wszystkim – zawierają dużo mniej kalorii. Przyrządzone w ten sposób warzywa można przygotować w stylu al dente. Warto wybrać taki, który posiada przynajmniej 2- 3 pojemniki. Dzięki temu jesteśmy w stanie przygotować nawet kilka dań w tym samym, krótkim czasie. Co więcej, nie musimy ich nadzorować. Wybierajmy narzędzia posiadające minimum 250W. Polecamy przyrządzać w ten sposób ryby, mięso,warzywa i ryż.

3. Waga kuchenna

Nie, wbrew pozorom nie służy ona tylko do ważenia składników, aby móc obliczyć kaloryczność dania. Przede wszystkim pozwala zachować odpowiednią proporcję białka do węglowodanów i tłuszczy. Świetnie też nada się do konkretnych przepisów, które znajdziemy w książkach kucharskich czy od naszych dietetyków. Wybór powinien paść pomiędzy wersją mechaniczną a elektryczną. Ta pierwsza posiada zasadniczą wadę – przekłamuje ważony produkt o nawet 20g. Wagi elektryczne posiadają też wiele dodatkowych, przydatnych dodatków (np. wbudowany licznik kalorii, funkcja tarowania, pomiar objętości płynów etc). Jeśli mamy większe zasoby finansowe – zdecydujmy się na tą drugą opcję.

4. Blender

Idealny do tworzenia zup-kremów i szejków owocowych, na bazie maślanki lub jogurtu. Wybór blendera kielichowego będzie najrozsądniejszy, jeśli planujemy stosować go głównie do tych celów. Pamiętajmy jednak by nie miksować gorących płynów, by nie uszkodzić wbudowanych nożyków. Dobrym rozwiązaniem będzie blender o najmniejszej mocy 700W. Blendery, które posiadają plastikową obudowę są lżejsze od metalu. Jeśli planujemy go stosować głównie w kontekście koktajli, warto by posiadał funkcję kruszenia lodu. Forma taka sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy zapragniemy chłodnego orzeźwienia na bazie soczystych owoców.

5. Dzbanek z filtrem do wody

Idealne rozwiązanie dla fanów zawsze świeżej wody. Dzięki wbudowanemu filtrowi, dzbanek potrafi z wody z kranu przygotować wodę zdatna do picia. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy zapominają zakupić wodę butelkowaną, lub chcą znacząco przyoszczędzić. Takie rozwiązanie zastosować można również w butelkach podręcznych, które zabieramy na wynos z domu. Filtry poprawiają smak wody, zapach, kolor i jej jakość. Jest więc to w pełni bezpieczne.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest