Witamina b17 – działanie, właściwości oraz dawkowanie

Witamina b17, czyli amigdalina budzi wiele kontrowersji. Jest naturalnym związkiem chemicznym, występującym w nasionach wielu roślin i ich owocach. Popularność zyskała dzięki możliwemu działaniu antynowotworowemu. Jej zwolennicy są przekonani, iż amigdalina jest rewolucją w dziedzinie onkologii. Przeciwnicy zaś sądzą, że nadmierne dawkowanie może być przyczyną zatrucia cyjanowodorem. Jakie właściwości ma witamina b17 i gdzie można ją kupić?

Amigdalina nie należy do związków organicznych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kilku krajach (np. w Meksyku) uznawana jest za skuteczny środek na eliminowanie guzów nowotworowych. Badania nie potwierdziły jednak prawdziwości tej tezy. Co więcej, witamina b17, choć witaminą w dosłownym rozumieniu nie jest, w organizmie rozkłada się na cyjanowodór. Jego przedawkowanie grozi zatruciem.

Witamina b17 – właściwości i działanie amigdaliny

Medyczne właściwości amigdaliny są znane już od czasów starożytnych. To wtedy medycy w Rzymie, Egipcie i Grecji stosowali roztwory z tego związku chemicznego. W tradycyjnej medycynie chińskiej gorzki smak pomaga w leczeniu stanów przeciwzapalnych. Witamina b17 jest też składnikiem różnych mikstur ziołowych. Amigdalina zyskała sławę w połowie XX wieku. W znacznej mierze przyczynił się do tego amerykański biochemik T. Krebs, który w witaminie b17 upatrywał naturalnego leku na raka. Zmodyfikowana amigdalina pojawiła się na rynku pod nazwą witaminy b17, ponieważ Krebs chciał w ten sposób ominąć procedurę nadzoru towarzyszącą rejestracji leków. W rzeczywistości preparat nie ma nic wspólnego z witaminą. Teoria o skuteczności amigdaliny zyskała wielu zwolenników. Do dziś wierzy się, iż jest cudownym lekarstwem na raka. Jednak żadne z ponad 200 przeprowadzonych badań nie potwierdziły tej tezy. Nie przeszkadza to w oficjalnym stosowaniu witaminy b17 np. w Meksyku. W Polsce zaś takie leczenie nie jest metodą konwencjonalną.

Skutki przyjmowania amigdaliny

Zaznaczmy, że amigdalina może zaszkodzić tylko wtedy kiedy jest przyjmowana w kapsułkach. Nic poważniejszego nie stanie się, jeśli zjemy pestki jakiegoś owocu. Może to jednak spowodować bóle brzucha, wymioty, gorycz w ustach i biegunki. Pestek nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży czy matkom karmiącym. Regularne przyjmowanie witaminy b17 może doprowadzić do neuropatii, cukrzycy czy niedoczynności tarczycy. Związek ten jest odpowiedzialny także za obniżenie ciśnienia krwi. Należy więc go stosować pod okiem lekarza.

Witamina b17 – cena

Amigdalina jest dostępna w każdej aptece. Można ją kupić w formie tabletek lub kapsułek. Zazwyczaj kosztuje około kilkunastu złotych. Jest dostępna również online.

Witamina b17 – gdzie kupić?

Witaminę b17 można oczywiście dostać w każdej aptece. Warto jednak postawić na naturalne produkty, które zawierają amigdalinę. Jest to związek chemiczny z grupy glikozydów. Oraz składnik wielu roślin. Np. przy w owocach, przy spożywaniu których wyczuwamy jej obecność w okolicy pestek (charakterystyczny gorzki posmak). Najlepszym źródłem witaminy b17 są orzechy nerkowca i makadamia oraz pestki migdałowca. Występuje również w pestkach takich owoców jak: morele, brzoskwinie, nektarynki, pigwy, jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie. Truskawki, maliny, żurawina, czarny bez, aronia, jeżyny, soczewica, bób, ciecierzyca, fasola, pędy bambusa, ziarna zbóż, sezam, nasiona lnu, pszenica, jęczmień, brązowy ryż, gryka, żyto, proso i owies zawierają mniejszą ilość amigdaliny. Jak widać, witaminę b17 można kupić w każdym sklepie z warzywami i owocami.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest