Często się zdarza u wielu osób, że po posiłku zaczynają się zawroty głowy, ogólne osłabienie czy chęć drzemki. Objawy te mogą świadczyć o hipoglikemii. To stan, w którym stężenie cukru we krwi spada poniżej normy. U zdrowego człowieka zazwyczaj powinno być to 140 mg/dl, natomiast problem zaczyna się gdy osiąga mniej niż 55 mg/ dl.
Spis treści
Niski poziom cukru czyli hiperglikemia
Niski poziom cukru występuje kiedy pod wpływem różnych czynników glukozy we krwi spadnie poniżej normy. Dla człowieka zarówno podwyższony, jak i obniżony poziom cukru we krwi stanowi duże zagrożenie dla życia. Glukoza to ważny składnik energetyczny dla mózgu oraz mięśni człowieka. Przy niskim jego poziomie mięśnie zaczynają spalać tłuszcze. W przypadku mózgu nie ma takiej możliwości. Pod wpływem niskiego cukru może dojść do nieprawidłowego przebiegu procesów w komorze mózgowej.
Niski poziom cukru we krwi – jak rozpoznać?
Poziom glukozy we krwi wpływa na nasze samopoczucie. Wyróżniamy trzy rodzaje niedocukrzenia: nieznaczne, umiarkowane i ciężkie. W przypadku lekkiego spadku cukru we krwi osoba będzie uskarżać się na kołatanie serca, drżenie rąk, uczucie głodu. Przyśpiesza nam tętno, stajemy się rozkojarzeni.
Im niższy poziom cukru we krwi stan zdrowia staje się poważniejszy. Mózg przestaje być zaopatrywany w energię, a tym samym stajemy się rozkojarzeni oraz mamy problemy z koncentracją. Pojawia się uciążliwy głód, dochodzi do zaburzenia mowy i widzenia.
Ciężki spadek cukru we krwi, czyli tzw. zaawansowana hipoglikemia objawia się drgawkami, zaburzeniami rytmu serca oraz oddychania. Pacjent może stracić przytomność, a nawet zapaść w śpiączkę.
Prawidłowy poziom cukru – jaka jest norma?
Badanie cukru we krwi powinno wykonywać się regularnie, raz w roku. Kobiety w ciąży będąc pod stałą opieką lekarza wykonują te badania regularnie, przy każdej wizycie. Optymalna wartość badania glukozy we krwi na czczo wynoszą 72–99 mg/dl (4,0–5,5 mmol/l).
Niski cukier we krwi – co to znaczy i jakie mogą być objawy?
Niski poziom cukru może być związany z:
- niedoczynnością tarczycy,
- ostrą biegunką i wymiotami,
- spożywanie alkoholu w dużej ilości,
- niewydolnością nadnerczy
Spadek cukru we krwi – kogo spotyka dany problem?
Spadek cukru we krwi po posiłku, najczęściej występuje u osób które: chorują na cukrzycę, w jej początkowym stadium, po resekcji żołądka, u pacjentów z zaburzeniami wypróżniania żołądkowego lub na skutek różnego rodzaju problemów genetycznych. Objawów tych, nie należy traktować pobłażliwe. Zazwyczaj mają charakter nawracający. Pojawiają się pod wpływem niezdrowego trybu życia: nadużywania różnego rodzaju środków, braku aktywności fizycznej, nieprawidłowego przyjmowania insuliny we wskazanych dawkach przez lekarza, spożycia alkoholu. Jest to bardzo poważny objaw, oraz jego powikłaniem może być cukrzyca.
Co należy zrobić w przypadku tak niskiego cukru?
W skrajnych przypadkach, jeśli cukier spadnie poniżej 20 mg/ dl , należy wezwać pogotowie. Przede wszystkim trzeba się uspokoić, usiąść na chwilę i zjeść coś słodkiego. Najlepsza w tym wypadku będzie cola, kostka cukru. Po zjedzeniu, należy poczekać 15 minut. Jeśli sytuacja, nie ulegnie poprawie czynność należy powtórzyć. Ważne, aby mieć przy sobie zawsze coś słodkiego.
Warto zwrócić uwagę na przekąski, które podnoszą poziom cukru. Najbardziej skuteczna jest coca-cola, wystarczy tylko połowa szklanki. Cztery kostki cukru. Czekolada, oraz batony nie będą w tym wypadku zbyt pomocne. Poza cukrem, zawierają różnego rodzaju substancje, w tym tłuszcz, który będzie spowalniał proces przyswajania.
Aby zapobiegać spadkowi poziomu cukru, należy przede wszystkim spożywać regularnie posiłki zalecone przez dietetyka, nie poleca się diety ubogiej w węglowodany, należy starać się o jak największą aktywność fizyczną. Oczywiście, po odpowiedniej konsultacji z dietetykiem, oraz należy również nie podejmować żadnego sportu na czczo. W tym wypadku wysiłek doprowadzi tylko do wycieńczenia organizmu. Należy również ograniczyć spożywanie alkoholu. Kilka lampek wina do obiadu nie wpływa zbyt korzystanie na zdrowie, wręcz przeciwnie powoduje szybszy spadek cukru, szczególnie po uprawianiu sportu. Bezpieczna porcja alkoholu to 20 g dla kobiety, a 30 dla mężczyzny. Najlepiej łącznie z posiłkiem. Konsekwencje nie przestrzegania zasad mogą być bardzo poważne. Może dojść do uszkodzenia stawów, a nawet chorób skóry.