Cynk organiczny to składnik aktywny znajdujący zastosowanie przede wszystkim znane nam w pielęgnacji włosów, paznokci oraz skóry. Jest również bardzo istotny dla funkcjonowania naszego organizmu jako jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych. Jego zapotrzebowanie jest różne i zależne od naszego wieku oraz stanu fizjologicznego. Największa ilość jest potrzebna kobietom w ciąży i podczas laktacji oraz dzieciom, zwłaszcza chłopcom w okresie dorastania.
Spis treści
Właściwości cynku
1. Pozwala prawidłowo odczuwać smak i zapach
2. Reguluję stabilizację układu kostnego
3. Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci
4. Bierze udział w syntezie białek (DNA i RNA)
5. Odtruwa przy zatruciu metalami np. kadmem lub ołowiem
6. Wspomaga układ immunologiczny i reguluje obronność organizmu
7. Odpowiada za prawidłową płodność u mężczyzn, a u kobiet reguluję cykl miesiączkowy
8. U osób chorych na cukrzycę pomaga lepiej kontrolować chorobę
9. Wpływa na prawidłowy rozwój i wzrost płodu
10. Odgrywa istotną rolę w leczeniu trądziku
Cynk – niedobór
Podczas niedoboru cynku możemy spotkać się z wieloma niepożądanymi reakcjami. Charakterystycznymi objawami są między innymi: trudność w gojeniu się ran, popękane kąciki ust, osłabione włosy i paznokcie, problemu z koncentracją, brak apetytu, częste infekcje, zaburzenie odczuwania smaków i zapachów, ból stawów i drżenie kończyn, kurza ślepota. W takim przypadku najlepszą metodą będzie konsultacja z lekarzem. Po zapoznaniu się z nasza sytuacją, zaleci nam rozpoczęcie suplementacji. Cynk w tabletkach, odpowiednio dobrany do potrzeb, stanu zdrowia i stanu życia, wsparty odpowiednią dietą ułatwi nam regulację poziomu tego pierwiastka w naszym organizmie.
Cynk w jedzeniu, czyli sprawdź, co jeść
Możliwe jest uzupełnienie niedoboru cynku tylko za pomocą diety. Jest to jednak ciężki i wymagający proces, ponieważ musimy bardzo dobrze dbać o taką dietę. Codzienne, dokładne liczenie ilości dostarczonych składników wymaga czasu i cierpliwości. Dlatego zazwyczaj stosuje się dodatkowo cynk w tabletkach, który ma za zadanie wspierać nas w dbaniu o zdrowie.
Warto jednak pamiętać o spożywaniu tego pierwiastka również w postaci produktów spożywczych. Codzienna dawka u kobiet to ok 7 mg, a u mężczyzn ok 10 mg. Bogatym źródłem są produkty wysokobiałkowe. Cynk znajdziemy w takich produktach jak: wątróbka, kakao, pestki dyni, salami, chleb żytni razowy, płatki owsiane, gorzka czekolada, ser żółty, kasza gryczana, żółtko, orzechy ziemne, brazylijskie i laskowe. Największa jego ilość występuje w małżach, ostrygach i kiełkach.
Cynk a nasza skóra
Od dawna wiadomo, że cynk jest świetnym kołem ratunkowym w przypadku problemów skórnych. Reguluje gospodarkę hormonalną i reguluję pracę gruczołów łojowych dzięki czemu świetnie leczy trądzik. Ma antyoksydacyjne właściwości co wspomaga regenerację skóry, a dodatkowo redukuje zmarszczki i zmniejsza objawy starzenia się poprzez produkcję kolagenu. Dlatego nie powinniśmy zapominać, aby dbać o wysoką zawartość cynku w naszej codziennej diecie.