Ból żołądka po antybiotyku – skutki uboczne antybiotyków

W każdej niemal ulotce leku, a szczególnie antybiotyku, znajdziemy sekcję poświęconą skutkom ubocznym mogącym wystąpić przy jego użytkowaniu. Nie zawsze jednak traktujemy je poważnie i zwracamy na nie uwagę, będąc pewni, że nas na pewno nie będą dotyczyć. Nie od dziś jednak wiadomo, że, szczególnie długotrwałe, stosowanie antybiotyków doustnych, może prowadzić do bóli brzucha i żołądka, a nawet wrzodów. Wyjaśniamy więc przyczyny takiego stanu rzeczy, radzimy jak mu zapobiegać i łagodzić jego objawy

Podrażnienie żołądka podczas spożywania antybiotyków

Antybiotyki mogą być podawane w wielu formach, m. in. domięśniowo, dożylnie czy doustnie. Niestety, składniki zawarte w tej ostatniej postaci – najczęściej pastylek czy kapsułek – działają drażniąco na delikatne ściany żołądka. Ból tym spowodowany może być odczuwany jako ssący bądź kłujący. Oczywiście, takie objawy mają niewielką szansę wystąpienia przy sporadycznej
antybiotykoterapii. Należy jednak zwrócić uwagę na takie skutki uboczne przy decydowaniu się na kolejne leczenie antybiotykami.

Jak zapobiec bólom żołądka?

Jedna z metod zapobiegania bólom żołądka występującym przy antybiotykoterapii jest dość oczywista – należy zmienić formę w jakiej przyjmowany jest lek lub w miarę możliwości ograniczyć jego stosowanie. Nie zawsze jednak taka opcja jest realna. Wtedy należy zabezpieczyć się przed występowaniem przykrych dolegliwości i stosować probiotyki. Te preparaty są na ogół dostępne bez recepty, a i sam lekarz powinien zalecić ich zakup razem z realizacją recepty. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nie powinno się ich zażywać w porze przyjmowania antybiotyku, ale wcześniej lub później (na ogół zaleca się, aby były to plus minus dwie godziny.) Takie „wspomaganie” zapobiegnie dolegliwościom ze strony układu trawiennego związanym z antybiotykoterapią.

Uwaga na jedzenie!

Co jeszcze może wpłynąć na dobre samopoczucie po antybiotyku? Na pewno nie należy przyjmować tabletek na pusty żołądek (dotyczy to w zasadzie większości leków). Najlepiej zażywać je po lekkim śniadaniu. Przy antybiotykoterapii pomocne mogą okazać się za to produkty mleczne, zwłaszcza kefiry czy jogurty, bogate w żywe kultury bakterii. Te pomogą odbudować odpowiednią florę bakteryjną jelit i żołądka, a także wzmocnią naszą odporność.

Jak widać, przy zażywaniu antybiotyku należy brać pod uwagę szereg czynników, które mogą wpłynąć na efekty jego stosowania. Najlepiej więc dokładnie czytać informacje zawarte w ulotce, a w razie ewentualnych wątpliwości skontaktować się z lekarzem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest