W ramach patronatu przedstawiamy kolejną pozycję, którą warto mieć w swojej biblioteczce. Autorka książki krok po kroku przeprowadzi Cię przez każdy etap immunoterapii doustnej i podjęzykowej. Dokładnie przedstawi na czym polega ten proces i kto może skorzystać z tej metody.
Alergie pokarmowe zaliczane są dziś do najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Ponieważ mówi się nawet o epidemii alergii pokarmowych. Czym właściwie są? Mówiąc najprościej, alergia to przesadna reakcja układu odpornościowego na obcą substancję, która powinna – w normalnych okolicznościach – być dobrze tolerowana. Reakcje alergiczne mogą obejmować szereg objawów. Począwszy od lekkiego swędzenia w jamie ustnej, a skończywszy na szybko postępującej, ogólnoustrojowej i zagrażającej życiu reakcji zwanej anafilaksją. Eksperci szacują się, że alergia pokarmowa występuje u 4-8% dzieci i 2-4% osób dorosłych na świecie. Jaka jest przyczyna alergii pokarmowych? Oprócz czynników genetycznych, na rozwój alergii wpływają również czynniki środowiskowe, przede wszystkim: styl życia, stres, chemiczne dodatki w żywności, zanieczyszczenie środowiska. I to one są najczęstszą przyczyną nieprawidłowych reakcji immunologicznych u osób dorosłych.
Oto najbardziej powszechne alergeny pokarmowe. Z pewnością zaliczamy do nich:
– orzeszki ziemne i orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, brazylijskie i makadamia),
– mleko,
– jaja,
– soja,
– pszenica,
– ryby,
– skorupiaki,
– nasiona.
Autorka skutecznie podpowie Ci jak zadbać o swój mikrobiom w jelitach, który jest bardzo ważny w procesie pozbywania się stany zapalnego. Kupując tą pozycję dostajesz kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym. Jeśli więc marzysz by latem cieszyć się smakiem truskawek ta książka jest dla Ciebie. Cierpiąc na alergie pokarmowe poznasz innowacyjny proces odczulania z alergenów pokarmowych.