Kwas pirogronowy – efekty, opinie oraz wskazania

Obecny w jabłkach, occie czy sfermentowanych owocach. Kwas pirogronowy, bo o nim mowa, posiada silne właściwości dermoplastyczne oraz antymikrobowe. Łatwo przenika w skórę, dzięki czemu w szybkim czasie pozwala uzyskać doskonałe efekty estetyczne. Jakie jeszcze posiada zalety? Czy warto go stosować? Kwas pirogronowy jest jednym z najnowszych odkryć w dziedzinie kosmetologii. Wykonywany na jego bazie zabieg jest całkowicie bezpieczny i bezbolesny, jego wykonanie przynosi efekty bardzo podobne do agresywnych metod złuszczania. Ponadto kwas pirogronowy wyjątkowo może być używany w przypadku skór ze zmianami ropnymi oraz siecią rozszerzonych naczyń, w obu przypadkach przynosząc imponujące efekty. Poza tym dzięki swoim właściwościom stosowany jest również w zabiegach przeciwtrądzikowych.

Czym jest kwas pirogronowy?

Kwas pirogronowy to alfa-ketonokwas o trzech atomach węgla (CH3CO-COOH). Jest obecny w naturze (jabłka, sfermentowane owoce, ocet) i jak wspomniano wcześniej posiada właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe.

W stężeniach powyżej 50% kwas ten ma bardzo silne działanie i szybciej penetruje w skórę. Jego siła zależy od natury chemicznej stosowanego rozpuszczalnika, a w szczególności od ilości wody, która jest w stanie zmniejszyć siłę kwasu i samego rozpuszczalnika. Natomiast stosowany w stężeniach niższych od 50% i pozostawiany na skórze krócej niż 1-2 min., pozwala na wykonanie peelingu powierzchniowego.

Kwas pirogronowy – działanie

Na poziomie naskórka kwas pirogronowy zmniejsza przyleganie pomiędzy korneocytami, co prowadzi do utraty łączności między komórkami kolczystymi (akantoliza) i w następstwie następuje ścienienie warstwy rogowej. Dzięki temu działa rozjaśniająco i zwiększa świetlistość skóry.

Na poziomie mieszka włosowo-łojowego ma wysokie właściwości penetracyjne i bakteriostatyczne (znacząco obniża miejscowe pH) oraz działanie komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), redukujące przyleganie keratynocytów ścianki gruczołu. Dodatkowo ma silne działanie regulujące sebum i zmniejszające tłustość skory łojotokowej i trądzikowej.

Natomiast na poziomie skóry właściwej stymuluje powstawanie kolagenu. Stymulacja i ponowne modelowanie skóry właściwej (neosynteza glikoprotein, kolagenu i włókien elastyny) są intensywniejsze niż po peelingach glikolowych.

Właściwości kwasu pirogronowego

Do właściwości kwasu pirogronowego należą przede wszystkim właściwości :

  • sebostatyczne – pomagające w regulacji wydzielania sebum w przypadku skóry łojotokowej i trądzikowej,
  • komedolityczne (przeciwzaskórnikowe) – ułatwiające usuwanie istniejących zaskórników oraz zapobiegające powstawaniu nowych,
  • antybakteryjne – działające bakteriostatycznie,
  • złuszczające – zmniejszające przyleganie komórek naskórka, powodujące utratę łączności między komórkami, usuwające pogrubiałą warstwę rogową naskórka,
  • odmładzające skórę – stymulujące syntezę kolagenu na poziomie skóry właściwej,
  • działające rozjaśniająco i zwiększające świetlistość skóry.

Efekty działania kwasu pirogronowego

  • oczyszczenie skóry i zmniejszenie łojotoku,
  • likwidacja zaskórników,
  • przyśpieszenie gojenia stanów zapalnych,
  • skóra po zabiegu jest napięta i rozjaśniona,
  • zwiększenie gęstości skóry,
  • wygładzenie zmarszczek,
  • zamykanie rozszerzonych porów.

Wskazania do stosowania kwasu pirogronowego:

  • skóra łojotokowa, łojotok z trądzikiem zaskórnikowym – trądzik w fazie aktywnej,
  • blizny potrądzikowe,
  • umiarkowane fotostarzenie, drobne zmarszczki,
  • zaburzenia pigmentacji, melasma,
  • rogowacenie słoneczne lekkiego stopnia, rogowacenie przymieszkowe.

Przeciwwskazania do stosowania kwasu

  • opryszczka(opryszczka nawrotowa),
  • poważne stany zapalne skóry,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • łuszczyca,
  • zabiegi chirurgiczne na twarzy do dwóch miesięcy wstecz, także alergie na substancje stosowane w peelingu.

Kwas pirogronowy – opinie

Kwas pirogronowy zbiera same pozytywne recenzje. Zarówno jeśli chodzi o środowisko kosmetologiczne jak i osoby, które go stosowały. U podstaw dobrych komentarzy leż przede wszystkim to, że zabiegi z kwasem pirogronowym są skuteczne, szybkie, ale co ważne bezpieczne i bezbolesne. Dzięki temu pacjenci poprawiają swoją skórę bez obaw o stan zdrowia.

Kwas pirogronowy powinny stosować przede wszystkim osoby walczące z trądzikiem. Jednak dzięki bezinwazyjności zabiegów, w których stosowany jest ten kwas każdy może ich spróbować, jeśli tylko odczuje chęć zmian. Pamiętać należy jedynie od tym, by przed podjęciem decyzji o zabiegu warto skonsultować się z lekarzem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *