Domowy peeling cukrowy

Nagromadzony martwy naskórek tworzy „barierę” dla balsamów nawilżających, przez co nakładane na ciało kremy nie mogą się „przebić” i dotrzeć do odpowiedniej warstwy skóry. Peeling powinniśmy wykonywać mniej więcej raz w tygodniu. Nie dość że ściera martwy naskórek, to dodatkowo poprzez okrężne ruchy wykonywane podczas zabiegu poprawiamy krążenie, co pozytywnie wpływa na ukrwienie skóry, przez co nabiera lepszego kolorytu. Lepszy przepływ krwi powoduje lepsze usuwanie złogów tłuszczu i jego wydalenie z organizmu oraz zmniejszenie cellulitu.

Oczywiście możesz kupić już gotowe preparaty, a ceny peelingów zaczynają się od kilku złotych kończąc nawet na kilkudziesięciu. Dobra wiadomość jest taka że sama możesz sobie zrobić taki upiększający preparat

Jak zrobić domowy peeling cukrowy

Potrzebujesz:

  • Cukier (im większe kryształki tym lepiej)
  • Oliwka dla dzieci
  • Olejek zapachowy, bądź starta skórka z pomarańczy lub cytryny
  • Pojemnik na peeling

Jak przygotować peeling?

  • Wsyp cukier do przygotowanego pojemnika (najlepszy będzie niezbyt wysoki słoik z dużym otworem, wygodnie ci będzie nabierać preparat)
  • Zalej cukier oliwką dla dzieci (oliwkę wlewaj powoli, ponieważ cukier ma być tylko „zmoczony”, a nie oliwka z odrobiną cukru 😛 )
  • Całość wymieszaj
  • Dodaj odrobinę olejku lub skórki z owoców

Peeling cukrowy zetrze martwy naskórek a oliwka dodatkowo nawilży skórę. Po takim zabiegu nasza skóra będzie gładka i miękka.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.