Zupa ogórkowa – szybki przepis na pyszną zupę

Składniki:

  •  łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • marchew
  • 1,5 litra bulionu
  • 5 ziemniaków
  • 6 średnie kiszone ogórki
  • szczypiorek
  • śmietana

Przygotowanie:

  1. W garnku na maśle zeszklić cebulę oraz pokrojoną w kostkę marchew – smażyć około 5 minut
  2. Dolać bulion, całość gotując około 5 minut
  3. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ponownie gotujemy przez około 10 minut
  4. Następnie starte na tarce ogórki wrzucamy do garnka oraz dolewamy 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków. Aby zupa nabrała odpowiedniej konsystencji pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut.
  5. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek oraz zaprawiamy śmietaną
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest