Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • suszony tymianek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2  szklanki bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Do całości dorzucamy mięso, obsmażamy z każdej strony
  2. Kroimy w kostkę paprykę
  3. Do garnka dodajemy przyprawy: paprykę w proszku, tymianek – całość smażymy
  4. Zalewamy winem i gotujemy przez 2 minuty, dolewamy bulionu
  5. Aby całość nabrała aromatu dolewamy przecier pomidorowy oraz koncentrat
  6. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę oraz ziemniaki – zakrywamy pokrywką i gotujemy przez około 1 godzinę
  7. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki

Węgierska zupa gulaszowa 05

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest