Spis treści
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- masło
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- suszony tymianek
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 szklanki bulionu
- 1 czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku podgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Do całości dorzucamy mięso, obsmażamy z każdej strony
- Kroimy w kostkę paprykę
- Do garnka dodajemy przyprawy: paprykę w proszku, tymianek – całość smażymy
- Zalewamy winem i gotujemy przez 2 minuty, dolewamy bulionu
- Aby całość nabrała aromatu dolewamy przecier pomidorowy oraz koncentrat
- Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę oraz ziemniaki – zakrywamy pokrywką i gotujemy przez około 1 godzinę
- Na sam koniec posypujemy natką pietruszki