Majeranek znany jest nam powszechnie jako przyprawa. Nie wszyscy z nas wiedzą jednak, że zioło to jest także używane jako roślina lecznicza. Pomoże przy dolegliwościach układu trawiennego, ale i przy przeziębieniu. Sprawdź, jakie jeszcze zastosowanie ma majeranek.
Spis treści
Majeranek a jego właściwości
Majeranek posiada korzystny wpływ na nasze zdrowie ze względu na zawartość składników odżywczych. Należą do nich witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, rutyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, sód, magnez, cynk, potas, fosfor miedź, kwasy tłuszczowe, błonnik, a także olejek eteryczny (zawierający garbniki, alkohole, seskwiterpeny i terpeny). Lebiodka majeranek wspomoże nas w walce z przeziębieniem i infekcjami układu oddechowego. Inhalacje z majeranku i napar z majeranku pomogą rozgrzać organizm, wzmocnić odporność, oczyścić płuca z zalegającej flegmy, złagodzić zapalenie oskrzeli, kaszel (zioło ma działanie wykrztuśne) oraz katar.
Skuteczne jest także stosowanie zioła na zatoki – majeranek pomaga bowiem je udrożnić. W celu łagodzenia objawów nieżytu nosa można stosować także maść z majerankiem – wykonaną samodzielnie w domu lub do kupienia w aptece. Aby wykonać taką maść samodzielnie, należy zmieszać suszone i rozdrobnione liście majeranku z maścią zawierającą witaminę A. Mieszankę odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie możemy maścią smarować okolice nozdrzy.
Aby przeprowadzić inhalację majerankiem należy użyć liści ziela. 2 łyżki liści majeranku zalewamy 0,5 l wrzątku i czekamy kilka minut. Następnie pochylamy się nad parującym płynem i wdychamy parę przez 5 do 10 minut. Napar z majeranku będzie pomocny przy problemach trawiennych oraz infekcjach układu oddechowego. Pomoże także przy mdłościach w ciąży. Aby przygotować taki napar, należy 1-2 łyżeczki suszonych liści majeranku zalać szklanką wrzątku. Napar pozostawiamy do zaparzenia na ok. 10-15 minut. Po tym czasie przecedzamy.Po wystudzeniu można dodać łyżeczkę naturalnego miodu w celu poprawienia smaku i wzmocnienia działania. Naparu z majeranku nie powinniśmy pić więcej niż 2-3 razy dziennie, gdyż w nadmiarze może on powodować bóle głowy.
Majeranek na ukojenie nerwów i bóle
Majeranek ma także działanie uspokajające i wyciszające. Łagodzi nerwobóle, bezsenność, bóle głowy i bóle migrenowe. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Przynosi ulgę w bólach reumatycznych, bólach mięśni i bólach menstruacyjnych. Stosowanie majeranku w ciąży złagodzi nudności i bóle.
Majeranek na inne dolegliwości
Majeranek w formie naparu ma także działanie przeciwzapalne. Można go wykorzystać przy chorobach oczu (np. zapalenie spojówek) oraz stanach zapalnych skóry. Łagodzi podrażnienia i obrzęki, także redukuje przebarwienia skóry. Pomocny jest także przy stanach zapalnych krtani. Poprawia wchłanianie żelaza, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia (ze względu na swoje działanie przeciwutleniające), ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zalecany dla osób chorych na cukrzycę typu 2.
Olejek z majeranku wykorzystuje się w aromaterapii, ale ma on także znaczenie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Olejek ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, rozkurczowe i przeciwtrądzikowe. Ponadto odstrasza owady.
Majeranek – zastosowanie
Ziele majeranku jest popularną przyprawą. Często dodaje się go do dań ciężkostrawnych, takich jak duszona, pieczona i grillowana wieprzowina, baranina, gęsina, jagnięcina, grochówka, zupa fasolowa, fasola po bretońsku, żurek i potrawy z roślin strączkowych. Dobrze komponuje się z ziemniakami, kiełbasami, wędlinami, mięsnymi sosami i marynatami, rybami, pasztetami, gulaszami i daniami z dodatkiem octu, czosnku i cebuli. Można go także dodawać do sałatek, a nawet smalcu w celu przedłużenia jego świeżości. Jeśli chodzi o inne przyprawy, majeranek może być stosowany również z tymiankiem, szałwią i rozmarynem. Majeranek można także używać zamiast soli. Często zastępuje oregano, szczególnie we Włoszech, gdzie używa się go do przyprawiania np. pizzy. W przemyśle spożywczym olejek z majeranku stosuje się do aromatyzowania herbat, octu i likierów.
Świeże ziele majeranku dodajemy pod koniec gotowania (aby nie zniszczyć jego smaku), a suszony stosujemy na początku przygotowywania potrawy. Należy pamiętać, że świeży majeranek stosujemy w większych ilościach niż majeranek suszony – ze względu na to, że aromat suszonego majeranku jest bardziej intensywny. Majeranek należy przechowywać w szczelnych opakowaniach, maksymalnie do ok. roku.
Majeranek i jego uprawa
Majeranek ogrodowy nada się zarówno do uprawy na działce jak i w doniczce. Roślina jest tania w utrzymaniu i nie wymaga wiele miejsca w ogrodzie. Ma niewielkie wymagania. Potrzebuje jedynie odpowiedniej gleby (próchniczej i przepuszczalnej) oraz nasłonecznionego, osłoniętego od wiatru stanowiska (wyjątkiem są odmiany o złotych listkach, które preferują stanowiska, w których mogą zaczerpnąć cienia w południe). Im gleba, na której rośnie majeranek jest żyźniejsza, tym większy aromat będzie posiadało zioło. Gleby nie trzeba nawozić, o ile nie jest słaba i piaszczysta. Odległość między sadzonkami powinna wynosić ok. 45 cm. Roślinę podlewamy w czasie suszy – nie wymaga regularnego nawadniania. Majeranek nie jest bardzo mrozoodporny, dlatego najlepiej uprawiać go jako roślinę jednoroczną lub w okresie mrozów skrzynki przechowywać w domu. Majeranek siać najlepiej w marcu, w skrzynkach w szklarni. Nasiona nie powinny znajdować się w glebie zbyt głęboko. Pędy można ścinać już późnym latem, na wysokości ok. 5 cm. Pozwoli to na lepsze rozgałęzienie rośliny. Zbiory najlepiej rozpoczynać przed pojawieniem się kwiatów.
Możliwa jest także uprawa tego zioła w doniczkach. Pozwoli to na wprowadzenie do domu odświeżającego aromatu oraz możliwość korzystania z walorów zioła na wyciągnięcie ręki. Majeranek sprawdza się również jako roślina ozdobna. Doniczki należy ustawić przy oknach i obracać co jakiś czas, co zapewni roślinie równomierny wzrost.