Witamina B5 – rola, występowanie, skutki niedoboru

Witamina b5 jest inaczej określana jako kwas pantotenowy i jest to witamina niezbędna dla procesów życiowych każdej komórki. Zadaniem witamin jest wspieranie aktywności organizmu, wzmocnienie jego odporności czy zapobieganie pewnym chorobom. W skład witaminy b5 wchodzą aż cztery substancje: panteina, kwas pantotenowy, pantenol oraz koenzym A.

Jakie zadania spełnia witamina b5?

Witamina b5 w ludzkim organizmie spełnia liczne role takie jak:

  • ochrona serca przed chorobą niedokrwienną,
  • zabezpiecza przed infekcjami,
  • wspomaga proces pigmentacji włosów, a więc zapobiega siwieniu,
  • wygładza włosy i wzmacnia ich strukturę,
  • udział w procesach syntezy kwasów tłuszczowych,
  • udział w syntezie cholesterolu,
  • współuczestnictwo w syntezie cholesterolu,
  • odpowiada za regenerację komórek skóry i błon śluzowych,
  • nawilża skórę,
  • działa uspakajająco,
  • zapobiega stanom rozkojarzenia oraz przeciwdziała depresji,
  • i wiele innych.

W przypadku niedoboru witaminy b5 w organizmie, objawami braków tej witaminy są:

  • bóle mięśni i stawów,
  • skurcze nóg,
  • zmiany skórne,
  • rogowacenie lub nadmierne złuszczanie naskórka,
  • wypadanie włosów, łysienie,
  • odrętwienie, stany depresyjne czy uczucie zmęczenia,
  • pękanie skóry w kącikach ust,
  • trudno gojące się rany,
  • zaburzenia snu,
  • podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • problemy ze wzrokiem,
  • zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego,
  • kłopoty z układem pokarmowym,
  • a nawet zahamowanie wzrostu i zmniejszenie masy ciała.

Gdzie znajduje się witamina b5?

Nie wolno także przesadzać z suplementacją witaminy b5, gdyż jej nadmiar powoduje biegunki lub daje objawy uczuleniowe i dlatego też lepiej jest zadbać o obecność naturalnej witaminy b5 w codziennym menu. Należy podkreślić, że witamina b5 należy do grupy związków rozpuszczalnych w wodzie, który jest wytwarzany przez florę bakteryjną w ludzkim przewodzie pokarmowym. Jednakże w sytuacji zainteresowania produktem, jakim jest witamina b5 cena jest uzależniona od postaci, w jakiej sprzedawana(proszek czy tabletki). W przypadku takim jak witamina b5 występowanie tej substancji stwierdzono w takich produktach jak:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • nerki i wątroba wołowe, wieprzowe,
  • kurczak,
  • groch,
  • ryż brązowy,
  • kasze,
  • rośliny strączkowe,
  • żółtka jaj,
  • pełnotłuste mleko,
  • ser pleśniowy,
  • tłustych rybach,
  • w owocach takich jak banany, melony, pomarańcze,
  • w warzywach jak brokuły, ziemniaki,
  • orzechy i pestki słonecznika,
  • drożdże oraz
  • chude mięso.

Natomiast gdy są wskazania do suplementacji produktem jak witamina b5 tabletki są chyba najłatwiejszą formą stosowania. W przypadku preparatu z apteki witamina b5 występuje z innymi witaminami z grupy B, gdyż poprawiają jej wchłanianie). Warto wspomnieć, że witamina b5 bierze udział w przemianie węglowodanów w energię, co sprawia, że spełnia ważne zadanie w wytwarzaniu energii i spalaniu tłuszczu. Należy także mieć świadomość, że witamina ta ulega rozkładowi pod wpływem promieni słonecznych i wilgoci. Również wszelka obróbka pokarmu(jak smażenie czy mielenie) sprawia, że poziom witaminy w produkcie spada.

Dla kogo suplementacja witaminą b5?

Ze względu na swoje właściwości witamina b5 jest wskazana głównie osobom starszym, osobom narażonym na ciągły stres, osobom przemęczonym. Niedobory kwasu pantotenowego mogą także posiadać sportowcy, osoby nadużywające alkoholu lub osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego oraz kobiety, które przyjmują doustne środki antykoncepcyjne. Zalecane dobowe dawki tej witaminy dla osoby dorosłej to około 7 miligramów, a dla dzieci to dawka 2–3 mg dziennie, którą należy zwiększać do 11. Roku życia. Warto wspomnieć, że składnik witaminy b5, a dokładniej pantenol jest składnikiem kosmetyków anti-aging.

Co nie sprzyja wchłanianiu witaminy b5?

Witamina b5 gorzej się wchłania, gdy jednocześnie z nią spożywamy takie produkty jak kawa, herbata, alkohol czy przyjmowane regularnie leki, dlatego też warto zrezygnować z picia herbaty do obiadu i gotować na parze(ale starając się zachować produkty al dente).

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest