Spis treści
Składniki:
- 500 g dyni
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- Obieramy dynię ze skórki, usuwamy nasiona oraz miąższ, kroimy w kostkę
- Ziemniaki także obieramy oraz kroimy w kostkę
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek – wszystko podsmażamy
- Dodajemy dynię oraz ziemniaki, posypujemy solą, kurkumą oraz imbirem. Wszystko smażymy przez około 5 minut
- Dolewamy gorący bulion i gotujemy przez około 10 minut
- Do garnka dodajemy połowę puszki pomidorów. Wszystko mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną
- Na sam koniec miksujemy całość w blenderze z dodatkiem mleka