Zupa dyniowa na słoneczne dni!

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Obieramy dynię ze skórki, usuwamy nasiona oraz miąższ, kroimy w kostkę
  2. Ziemniaki także obieramy oraz kroimy w kostkę
  3. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek – wszystko podsmażamy
  4. Dodajemy dynię oraz ziemniaki, posypujemy solą, kurkumą oraz imbirem. Wszystko smażymy przez około 5 minut
  5. Dolewamy gorący bulion i gotujemy przez około 10 minut
  6. Do garnka dodajemy połowę puszki pomidorów. Wszystko mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną
  7. Na sam koniec miksujemy całość w blenderze z dodatkiem mleka

Zupa dyniowa

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest