Nadmierne spożywanie alkoholu jest bardzo niezdrowe i niesie za sobą wiele przykrych konsekwencji, jednak w ograniczonych ilościach możne pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jednym z najbardziej znanych trunków, który korzystnie wpłynie na nasz organizm jest whisky.
Spis treści
Whisky a jej pochodzenie
Whisky, którego nazwa pochodzi od zwrotu „woda życia” prawdopodobnie wywodzi się z Irlandii, a za jej twórcę uznaje się znanego wszystkim irlandzkiego patrona, Świętego Patryka. Jest to nic innego jak napój alkoholowy wytwarzany z zacieru zbożowego. W zależności od tego, z jakiego ziarna jest zrobiony ten alkohol (jęczmienia, pszenicy, żyta, kukurydzy, gryki itp.) różni się on jakością, smakiem oraz ceną. Dawniej alkohol ten uważano za lekarstwo wydłużające życie, łagodzące różne objawy oraz zapobiegające chorobom (jak chociażby ospa).
Wyróżnia się cztery główne rodzaje whisky: szkocką (produkowana ze słodu jęczmiennego), amerykańską (produkowaną z kukurydzy, żyta, pszenicy lub słodu jęczmiennego), irlandzką (produkowaną wyłącznie z jęczmienia i jego słodu) oraz japońską (która sposobem produkcji przypomina szkocką). Nazwa „woda życia” nie mogła wziąć się znikąd. Udowodniono bowiem naukowo, że trunek pity z umiarem może mieć naprawdę pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Korzyści z picia whisky
- niewielka ilość może mieć wpływ na lepszą sylwetkę! W tym alkoholu nie ma tłuszczów, a zawartość sodu jest niewielka. Wprawdzie whisky zawiera kalorie i węglowodany, ale są to cukry proste, szybko rozkładane przez nasz organizm i wykorzystywane do wytwarzania energii,
- alkohol ten może uchronić organizm przed demencją – poprawia wydajność poznawczą oraz chroni przed chorobą Alzheimera. Jednak trzeba pamiętać, aby pić go z umiarem, z wiekiem zbyt duża ilość alkoholu zabija komórki mózgowe i skutki mogą być odwrotne do zamierzonych,
- wpływa na zdrowe funkcjonowanie serca. Z wiekiem, gdy ciało się starzeje, a funkcjonowanie narządów nie jest aż tak wydajne, niewielkie ilości whisky mogą uchronić przed udarem, a nawet zawałem serca,
- alkohol jest bogaty w kwas elagowy – jeden z najpotężniejszych związków przeciwutleniających, który neutralizuje wolne rodniki, chroniąc przed nowotworami,
- wpływa na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, a to dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom i śladowym ilościom witamin. Dostarczenie ich do naszego organizmu sprawia, że szybciej możemy zwalczyć infekcję, przeziębienie lub choroby,
- osoby pijące whisky są bardziej odporne na wystąpienie cukrzycy. Dzieje się tak, ponieważ alkohol reguluje poziomu insuliny i glukozy.
Whisky – cena
Trunek zdecydowanie nie należy do najtańszych alkoholi. Cena jest uzależniona od sposobu wykonania, leżakowania whisky, a czasami nawet firmy odpowiedzialnej za produkcję lub dystrybucję. Koszt dobrej gatunkowo butelki whisky waha się od kilkunastu złotych do kilku tysięcy złotych. Najlepsze, najbardziej prestiżowe whisky mające ogromną wartość dla koneserów może osiągnąć cenę nawet kilka tysięcy dolarów.
Zdrowy, ale z umiarem
Korzyści dla naszego zdrowia, które płyną ze spożywania whisky brzmią naprawdę zachęcająco, jednak spożywanie whisky czy innych alkoholi należy kontrolować. Codzienne picie alkoholu prowadzi do uzależnienia, a organizm będzie domagać się jeszcze większych dawek alkoholu, co nie prowadzi do niczego dobrego. Jeśli będzie się przesadzać z piciem, whisky nie będzie miało wpływu na zdrowie organizmu. Wręcz przeciwnie, będzie zatruwać nasze ciało i przyczyniać się do chorób bądź otyłości.