Zdrowy koktajl z łyżeczką spiruliny

Przepis na 400ml/1 porcję:

  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • 2 kiwi (2 x 80g)
  • 1 mały banan (150 g)
  • ½ pęczka pietruszki (15 g)
  • ½-3/4 szklanki wody mineralnej
  • 1 łyżeczka spiruliny + chlorelli

Selera obieramy z włóknistej warstwy. Umyte i obrane warzywa i owoce wrzucamy do naczynia blendera, dolewamy wodę (zaczynamy od połowy szklanki, reszta wedle upodobań co do konsystencji), miksujemy wszystko na gładką masę. Na koniec dodajemy łyżeczkę spiruliny + chlorelli, dokładnie mieszamy i spożywamy od razu po przyrządzeniu.

Wartość odżywcza w przygotowanej porcji koktajlu:

  • Energia: 225 kcal + 17 kcal  242 kcal
  • Białko: 4,1 g + 2,75 g  6,85 g
  • Tłuszcz: 1,3 g + 0,15 g  1,45 g
  • Węglowodany: 55,9 g + 0,95 g  56,85 g
  • Błonnik: 7,3 g

Ciekawostki:

  • Kiwi jest bogate w witaminę C, zawiera jej więcej niż cytryna.
  • Łodyga selera naciowego zawiera jedynie 6 kcal, a jest bogata w błonnik i wyrazista w smaku. Ponadto ma działanie oczyszczające, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.
  • Koktajl jest dobrą propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek dla osób będących na diecie oraz nadaje się jako posiłek potreningowy
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest