Spis treści
Przepis na 400ml/1 porcję:
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 2 kiwi (2 x 80g)
- 1 mały banan (150 g)
- ½ pęczka pietruszki (15 g)
- ½-3/4 szklanki wody mineralnej
- 1 łyżeczka spiruliny + chlorelli
Selera obieramy z włóknistej warstwy. Umyte i obrane warzywa i owoce wrzucamy do naczynia blendera, dolewamy wodę (zaczynamy od połowy szklanki, reszta wedle upodobań co do konsystencji), miksujemy wszystko na gładką masę. Na koniec dodajemy łyżeczkę spiruliny + chlorelli, dokładnie mieszamy i spożywamy od razu po przyrządzeniu.
Wartość odżywcza w przygotowanej porcji koktajlu:
- Energia: 225 kcal + 17 kcal 242 kcal
- Białko: 4,1 g + 2,75 g 6,85 g
- Tłuszcz: 1,3 g + 0,15 g 1,45 g
- Węglowodany: 55,9 g + 0,95 g 56,85 g
- Błonnik: 7,3 g
Ciekawostki:
- Kiwi jest bogate w witaminę C, zawiera jej więcej niż cytryna.
- Łodyga selera naciowego zawiera jedynie 6 kcal, a jest bogata w błonnik i wyrazista w smaku. Ponadto ma działanie oczyszczające, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.
- Koktajl jest dobrą propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek dla osób będących na diecie oraz nadaje się jako posiłek potreningowy