Spis treści
Składniki:
- ok. 200g biszkoptów podłużnych
- 500g serka mascarpone
- 4 świeże jajka
- 50g cukru
- 6 łyżek likieru
- 250ml kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- Przygotowujemy kawę espresso, którą przelewamy do głębokiej miski. Pozostawiamy do wystygnięcia, po czym dodajemy likier
- Oddzielamy żółtka od białek
- Żółtka z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone – wszystkie składniki ucieramy jeszcze przez kilka minut
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Pianę z białek dodajemy do masy z mascarpone
- Przygotowane wcześniej biszkopty zanurzamy w kawie i układamy jeden obok drugiego w foremce
- Na biszkopty wykładamy połowę masy, ponownie układamy drugą warstwę biszkoptów, pokrywamy ostatnią warstwą masy
- Całość odkładamy do lodówki na około 5 godzin
- Przed podaniem górę oprószyć kakao