Spis treści
Szybki i zdrowy popcorn przygotowany w domu
Ten, kto przygotowuje popcorn na patelni czy w garnuszku może się nie zgodzić co do tego, że zawsze jest to łatwe zadanie. Żeby tę przekąską móc przygotowywać w dużych ilościach, szybko i wygodnie, potrzebna jest maszyna do popcornu. Urządzenia te różnią się między sobą ceną, rozmiarem, wydajnością, a przede wszystkim tym, czy podczas prażenia kukurydzy potrzebny jest rozgrzany tłuszcz.
W ostatnim czasie szczególnym uznaniem cieszą się beztłuszczowe maszyny do popcornu, dzięki którym ta popularna przekąska jest zdrowa i niskokaloryczna. Do takich urządzeń dodaje się jedynie odmierzoną ilość ziaren kukurydzy i soli, po czym uruchamia maszynę. Wśród czołowych producentów maszyn do popcornu wymienia się przede wszystkim włoską markę Ariete. Jej urządzenia są proste w obsłudze, niezawodne, a także ciekawie zaprojektowane. Maszyny do popcornu od Ariete nawiązują do stylistyki retro, stając się ozdobą niejednej kuchni.
Popcorn na słono z masłem lub serem
Najczęściej popcorn jadany jest jedynie z dodatkiem soli. Przygotowując go w domu, można w prosty i szybki sposób urozmaicić formy jego podania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby, stawiając go na przykład na imprezie, przygotować kilka wersji smakowych.
Najprostszy w przygotowaniu jest popcorn z masłem. Do dużej miski gotowego już popcornu wystarczy dodać jedną łyżkę masła i energicznie wymieszać. Ważne, żeby w momencie jego dodawania popcorn wciąż był gorący. Samo masło można rozpuścić wcześniej w mikrofali lub garnuszku, żeby łatwiej rozprowadzić je na kukurydzy.
Żeby dodać do popcornu ser, wystarczy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z gorącym popcornem. Jeszcze bardziej poleca się roztopić wcześniej ser w naczyniu z odrobiną masła, gdzie dodać można na przykład oregano czy czosnek dla bogatszego smaku. Rozpuszczony gorący ser z dodatkami wlewa się do popcornu, po czym dokładnie miesza, żeby rozniósł się po wszystkich ziarnach.
Popcorn na słodko z karmelem albo czekoladą
Popcorn w wersji na słodko jest nieco mniej popularny od słonych wersji, jednak zdecydowanie warty spróbowania. Do przygotowania popcornu w karmelu potrzebne będą przede wszystkim: 100 g masła, szklanka brązowego cukru i 80 g syropu klonowego, który można zastąpić miodem. Wymienione składki umieszcza się w małym garnku czy rondelku i podgrzewa aż do ich rozpuszczenia i zgęstnienia masy, co chwilę mieszając. Gotową, jednolitą i lekko zagęszczoną masę karmelową wlewa się do popcornu i rozprowadza po ziarnach.
A gdyby tak do popcornu wlać rozpuszczoną czekoladę? Można to zrobić właściwie z każdym jej rodzajem, w tym czekoladą gorzką, mleczną dowolnej marki, czy białą. Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, gdzie nie grozi jej przypalenie. Czekolada przeznaczona do rozpuszczania w wodzie często nie musi być wyjmowana w opakowania. W przypadku czekolady w kostkach połamaną w drobne kawałki umieszcza się w małym naczyniu, które następnie wstawia się do garnka z gorącą wodą.
Słowo od sponsora eltkom.pl