Szybkie przekąski na domową imprezę – popcorn na wiele sposobów

Popcorn to tania przekąska spopularyzowana głównie przez kina, przez co tradycją jest już przygotowywanie jej przed seansem filmowym. Popcorn świetnie smakuje zarówno jedzony na sali kinowej, domowym seansie na kanapie w salonie, jak i imprezie jako jedna z prostych i szybkich w przygotowaniu przekąsek. Jest on w dodatku zdrowszy niż większość przekąsek jak na przykład chipsy ziemniaczane, w szczególności jeśli przygotowuje się go w maszynie beztłuszczowej.

Szybki i zdrowy popcorn przygotowany w domu

Ten, kto przygotowuje popcorn na patelni czy w garnuszku może się nie zgodzić co do tego, że zawsze jest to łatwe zadanie. Żeby tę przekąską móc przygotowywać w dużych ilościach, szybko i wygodnie, potrzebna jest maszyna do popcornu. Urządzenia te różnią się między sobą ceną, rozmiarem, wydajnością, a przede wszystkim tym, czy podczas prażenia kukurydzy potrzebny jest rozgrzany tłuszcz.

W ostatnim czasie szczególnym uznaniem cieszą się beztłuszczowe maszyny do popcornu, dzięki którym ta popularna przekąska jest zdrowa i niskokaloryczna. Do takich urządzeń dodaje się jedynie odmierzoną ilość ziaren kukurydzy i soli, po czym uruchamia maszynę. Wśród czołowych producentów maszyn do popcornu wymienia się przede wszystkim włoską markę Ariete. Jej urządzenia są proste w obsłudze, niezawodne, a także ciekawie zaprojektowane. Maszyny do popcornu od Ariete nawiązują do stylistyki retro, stając się ozdobą niejednej kuchni.

Popcorn na słono z masłem lub serem

Najczęściej popcorn jadany jest jedynie z dodatkiem soli. Przygotowując go w domu, można w prosty i szybki sposób urozmaicić formy jego podania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby, stawiając go na przykład na imprezie, przygotować kilka wersji smakowych.

Najprostszy w przygotowaniu jest popcorn z masłem. Do dużej miski gotowego już popcornu wystarczy dodać jedną łyżkę masła i energicznie wymieszać. Ważne, żeby w momencie jego dodawania popcorn wciąż był gorący. Samo masło można rozpuścić wcześniej w mikrofali lub garnuszku, żeby łatwiej rozprowadzić je na kukurydzy.

Żeby dodać do popcornu ser, wystarczy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z gorącym popcornem. Jeszcze bardziej poleca się roztopić wcześniej ser w naczyniu z odrobiną masła, gdzie dodać można na przykład oregano czy czosnek dla bogatszego smaku. Rozpuszczony gorący ser z dodatkami wlewa się do popcornu, po czym dokładnie miesza, żeby rozniósł się po wszystkich ziarnach.

Popcorn na słodko z karmelem albo czekoladą

Popcorn w wersji na słodko jest nieco mniej popularny od słonych wersji, jednak zdecydowanie warty spróbowania. Do przygotowania popcornu w karmelu potrzebne będą przede wszystkim: 100 g masła, szklanka brązowego cukru i 80 g syropu klonowego, który można zastąpić miodem. Wymienione składki umieszcza się w małym garnku czy rondelku i podgrzewa aż do ich rozpuszczenia i zgęstnienia masy, co chwilę mieszając. Gotową, jednolitą i lekko zagęszczoną masę karmelową wlewa się do popcornu i rozprowadza po ziarnach.

A gdyby tak do popcornu wlać rozpuszczoną czekoladę? Można to zrobić właściwie z każdym jej rodzajem, w tym czekoladą gorzką, mleczną dowolnej marki, czy białą. Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, gdzie nie grozi jej przypalenie. Czekolada przeznaczona do rozpuszczania w wodzie często nie musi być wyjmowana w opakowania. W przypadku czekolady w kostkach połamaną w drobne kawałki umieszcza się w małym naczyniu, które następnie wstawia się do garnka z gorącą wodą.

Słowo od sponsora eltkom.pl

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest