Sos beszamelowy

Dodano:27.05.2019 06:05
Aktualizowano:26.04.2019 11:44
Udostępnij

Składniki:

  • 25 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Wyjmij patelnię, roztop masło jednocześnie dodając energicznie mąkę. Wszystko wymieszaj, aż powstanie gładka masa
  2. Do całości powoli dolej mleko, aż całość nabierze konsystencji gładkiego sosu. Najważniejszą czynnością jest mieszanie, aby nie dopuścić do powstania grudek
  3. Posyp solą, gotuj przez kilka minut. Sos nabierze biały kolor, będzie gęsty i puszysty

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Naleśniki – pomysł na smaczne śniadanie

18 października 2021

Są smaczne, łatwe do przygotowania i uniwersalne. Można jeść je i na słodko, i na słono. Najlepiej smakują smażone tuż przed podaniem. Przygotuj je w weekend i zafunduj sobie ucztę smaków. Czas na pyszne śniadanie z naleśnikami w roli głównej. Jak pr...więcej

Ciasta z owocami w roli głównej

13 września 2021

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej

5 pomysłów na zdrową przekąskę

26 marca 2021

Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków. Przeanalizujmy, po jakie p...więcej

Kimchi czym jest? Właściwości i wykorzystanie

20 czerwca 2020

Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej