Są przez większość z nas niesłusznie pomijane w codziennej diecie. Co więcej, zapominamy także o ich właściwościach odżywczych i zdrowotnych, a przecież nie bez powodu już w starożytności uznawano je prosty sposób na pozostanie w dobrym zdrowiu. Te tradycje zdrowotne ostały się po dziś dzień, przecież z pewnością każdemu z nas zdarzyło się pić w trakcie choroby herbatę z sokiem z jeżyn zrobionym przez babcię, po czym zdrowie wracało jakby szybciej. Jeżyny, pomimo tego, że są tak łatwo teraz dostępne, nie są już tak popularne jak kiedyś. Czy naprawdę mają tyle właściwości odżywczych i są takie zdrowe? Czy powinniśmy jeść je często, czy jednak niekoniecznie?
Spis treści
Jeżyny i ich właściwości odżywcze
Jeżyny, to małe, czarne, wyglądające jak maliny, owoce leśne. Ich korzystny wpływ na ludzki organizm znany był już w starożytności, gdzie jeżyn używano jako lekarstw. Co więcej, ze względu na wysoką zawartość wody, a niewielką kaloryczność, jeżyny przedstawiają ogromną wartość odżywczą dla organizmu człowieka.
Jakich właściwości zdrowotnych, możemy oczekiwać od jeżyn?
Jeżyny są wręcz bogactwem składników, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie. Do najważniejszych z nich niewątpliwie możemy zaliczyć potas, który ma zbawienny wpływ na choroby serca oraz pomaga osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Następnym w kolejności jest żelazo, które jest szczególnie dobre dla osób chorych na anemię. Dodatkowo żelazo powinny stosować dzieci, wegetarianie, kobiety karmiące oraz ciężarne kobiety. W jeżynach odnajdziemy także sporą ilość wapnia, który jest szczególnie ważny dla prawidłowej budowy i wytrzymałości kości, jak i dla całego układu nerwowego. W jeżynach, jak w przeważającej większości owoców, bez trudu odnajdziemy witaminę C, czyli inaczej kwas askorbinowy. Jego obecność w jeżynach ma korzystny wpływ na odporność oraz na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach.
Czy dieta z jeżynami to dobry pomysł?
Jeżyny, ze względu na swoje zdrowotne i odżywcze właściwości, idealnie sprawdzą się w codziennej diecie, jako zdrowy dodatek, jak i w diecie, która ma na celu redukcję masy. Niska zawartość kalorii, a jednocześnie wysoka zawartość wody, korzystnie wpływa na odchudzanie.
A co z liśćmi jeżyn?
Z liśćmi owoców o dobroczynnym wpływie na organizm bywa tak, że są przez wszystkich pomijane, co jak się okazuje, zupełnie niesłusznie. Z liśćmi jeżyn panuje dokładnie taka sama sytuacja, kiedy mogą one zaskoczyć nas bogactwem swoich składników i właściwości zdrowotnych. Liść jeżyny potrafi działać przeciwbakteryjnie, zawiera kwasy organiczne, które to pobudzają gruczoły odpowiedzialne za wydzielanie soków trawiennych, a co więcej barwniki i pektyny. Napary przyrządzone z odpowiednich barwników i pektyn, mają działanie dezynfekujące, moczopędne i przeciwbiegunkowe. Co ciekawe, liście jeżyn są używane nawet w ziołolecznictwie. w celu złagodzenia zgagi, wzdęć i nietypowych zmian skórnych. To właśnie z powodu korzystnego działania na skórę, w pielęgnacji skóry oraz włosów w trakcie kąpieli z wykorzystaniem przygotowanego wcześniej naparu.
Lista najważniejszych składników obecnych w jeżynach – w 100g
- Wartość energetyczna – 43 kcal
- Białko ogółem – 1.39g
- Tłuszcz – 0.49g
- Węglowodany – 9.61g
- Błonnik – 5.3g
- Witamina C – 21mg
- Witamina B6 – 0.03mg
- Kwas foliowy – 25ug
- Witamina A – 11ug
- Witamina E – 1.17ug
- Witamina K – 19.8ug
- Wapń – 29mg
- Żelazo – 0.62mg
- Potas – 162mg
Jeżyny są wyjątkowymi owocami leśnymi, które powinny zdecydowanie częściej pojawiać się w naszej diecie. Ich korzystny wpływ na nasz organizm będziemy w stanie odczuć już po kilku dniach od momentu rozpoczęcia regularnego spożywania jeżyn. Dodatkowo, poza zdrowotnym wpływem jeżyn na organizm, powinniśmy poczuć zmianę w psychice, która to stanie się bardziej spokojna i rozluźniona. Dlatego, jeżeli w naszej piwnicy zalegają stare przetwory z jeżyn, to bez większego namysłu, powinniśmy stopniowo wprowadzać je do codziennych posiłków, co z pewnością szybko wspomoże nasze zdrowie. Patrząc ogólnie na jeżyny, z pewnością możemy stwierdzić, że są zdrowe i warto je regularnie spożywać. Pamiętajmy zatem, o tych niewielkich, czarnych, przypominających maliny, owocach leśnych, a z pewnością bardzo się to opłaci.