Nutrigenetyka zajmuje się badaniem wpływu genetyki ludzkiego organizmu na przyswajalność różnych rodzajów pokarmu. Identyfikuje ona między innymi to, ile pokarmu powinniśmy spożywać, aby utrzymać prawidłową masę ciała. Wszyscy znamy ogólne referencje dziennego spożycia witamin, węglowodanów czy białka. Jednak każdy z nas posiada osobiste preferencje co do poszczególnych składników odżywczych. Inna osoba może mieć większe zapotrzebowanie na witaminę C i D, a inna na większe ilości spożywanych węglowodanów. Różne zapotrzebowania między ludźmi wynikają z różnic w kodzie genetycznym – i dlatego właśnie tak potrzebna jest nutrigenetyka. Badania poszczególnych genotypów ludzi dowodzą, że na poziomie genetycznym potrafimy się od siebie znacząco różnić. Dlatego ogólne zalecenia należy traktować tylko zapoznawcza i jeśli chce się naprawdę zadbać o własne zdrowie, to powinno się żywić zgodnie z własnymi potrzebami.
Spis treści
Nutrigenetyka i nutrigenomika – młode i ważne dziedziny wiedzy o żywieniu
Nutrigenomika to również ważna dziedzina wiedzy, która łączy się z nutrigenetyką. Nutrigenomika zajmuje się analizą związków pomiędzy dietą a genetycznymi predyspozycjami do zachorowalności na ciężkie choroby takie jak np. nowotwory. Nasza dieta ma ogromne znaczenie – ponieważ jedząc nieodpowiednią żywność, dostarczamy niekorzystnych substancji dla naszych genów. Mimo że obie te dziedziny wiedzy są stosunkowo młode, to już teraz mają wielu zwolenników. Nutrigenomika i nutrigenetyka wzajemnie się uzupełniają i dają całościowy obraz stanu zdrowia naszego organizmu. Dzięki nim możemy wyznaczyć najkorzystniejszą dla siebie dietę.
Nutrigenetyka – czego można dowiedzieć się wykonując badania
Wykonując badania z zakresu nutrigenomiki i nutrigenetyki można dowiedzieć się wielu rzeczy. Jak na przykład:
- Czy organizm ma sprawny system antyoksydacyjny
- Czy masz predyspozycje do chorób dietozależnych
- Czy masz nadwrażliwość na jakieś składniki pokarmowe
- Czy prawidłowo metabolizujesz składniki odżywcze
- Czy masz nietolerancję na jakieś składniki pokarmowe
Informacja o procesach metabolicznych jest niezwykle istotna. Dzięki niej można stworzyć dietę prawdziwie dostosowaną do potrzeb organizmu. Wynik takiej analizy nazywany jest typem metabolitycznym. Na podstawie badań DNA można stwierdzić nietolerancję glutenu lub laktozy czy nadwrażliwość na kofeinę. Warto dogłębnie zbadać swój organizm i wyciągnąć odpowiednie wnioski – aby zachować zdrowie i witalność.
Nutrigenetyka – badania i dieta – czy warto się zainteresować
Jak najbardziej warto zainwestować w profesjonalnie ułożoną dietę opartą o osobiste DNA. Dzięki temu można się uchronić przed chorobami takimi jak nowotwory, osteoporoza, miażdżyca, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Genodieta wzmacnia również układ odpornościowy i pomaga zniwelować bóle mięśni, bóle stawów, problemy ze snem czy migrenowe bóle głowy. Wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak wiele przypadłości jest tak naprawdę związanych z nieodpowiednią dietą.
Nutrigentyka badania – cena genodiety
Wykonanie testu DNA, który pozwoli ustalić idealną dietę zgodną z układem genetycznym, kosztuje od 1 do 3 tysiący złotych. Wszystko zależy miasta, kliniki i zakresu badań. Jednak należy pamiętać, że test DNA wystarczy wykonać raz i do końca życia nie trzeba go powtarzać – DNA się nie zmienia. Więc dzięki badaniu uzyskujemy cenne informacje na całe życie.