Spis treści
Składniki:
- białe szparagi
- zielone szparagi
- 1,5 łyżeczki cukru
- 250 g pomidorów koktajlowych
- pęczka koperku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 bagietki
Przygotowanie:
- Obieramy białe szparagi oraz gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli oraz cukru przez około 15 minut.
- Zielone szparagi z odkrojonymi końcówkami wrzucamy do wrzątku na ostatnie 5 minut.
- Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki.
- Koper siekamy i dodajemy do pomidorków. Mieszkamy z olejem, pieprzem, 1 łyżką wody oraz soli.
- Bagietki podgrzewamy w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez 5 minut.
- Wyjmujemy szparagi, zalewamy wodą i odsączamy. Układamy na talerzu, polewamy pomidorkami, kropimy sosem winegret. Podajemy z podgrzanymi bagietkami.