Sałatka szparagowa

Składniki:

  • białe szparagi
  • zielone szparagi
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • pęczka koperku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 bagietki

asperges tomates olives001

Przygotowanie:

  1. Obieramy białe szparagi oraz gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli oraz cukru przez około 15 minut.
  2. Zielone szparagi z odkrojonymi końcówkami wrzucamy do wrzątku na ostatnie 5 minut.
  3. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki.
  4. Koper siekamy i dodajemy do pomidorków. Mieszkamy z olejem, pieprzem, 1 łyżką wody oraz soli.
  5. Bagietki podgrzewamy w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez 5 minut.
  6. Wyjmujemy szparagi, zalewamy wodą i odsączamy. Układamy na talerzu, polewamy pomidorkami, kropimy sosem winegret. Podajemy z podgrzanymi bagietkami.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest