Sałatka z soczewicą i gruszki

Składniki:

  • bulion warzywny
  • soczewica czerwona
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • cynamon
  • gruszka
  • ser feta

5d4b40bc3948f80dc20046c8664b630c0333b537

Przygotowanie:

  1. Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego dodajemy soczewicę i gotujemy przez około 5 minut. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, aż spęcznieje.
  2. Do oddzielnej miseczki dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżka oleju, cynamon i sól. Wymieszaną miksturę dodajemy do soczewicy. Całość odstawiamy na 2 godziny do przegryzienia się smaków.
  3. Obieramy gruszki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki i doprawiamy do smaku. Posypujemy serem fetą.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest