Sałatka gyros w klasycznym wydaniu!

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety kurczaka
  • 2 łyżki stołowe przyprawy gyros
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży por
  • 1 średni słoik ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kapusta pekińska
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Umyj i wyczyścimy filet, pokrój na małą kostkę. Gdy to zrobisz wymieszaj z przyprawą gyros i odłóż do lodówki na 30 minut
  2. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i oprósz solą
  3. Por przekrój na dwie części i opłukaj wodą. Posiekaj w paski i opłucz przegotowaną wodą, odsącz
  4. Kukurydzę odcedzamy, ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę, a kapustę pekińską drobno pokrój
  5. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż kurczaka na złoty kolor – około 5 minut
  6. Przygotuj pojemnik, najlepiej dużą salaterkę i rozłóż wszystkie składniki
  7. Na sam spód połóż kurczaka, polej ketchupem,dodaj: kapustę,ogórki, kukurydzę, pora, paprykę,warstwę majonezu,czerwoną cebulę. Kolejność ułożenia dowolna!

DSC02736 1

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest