Spis treści
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
- 2 jajka
- mąka pszenna
- 1/2 serka śmietankowego typu Almette
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
- wędzony łosoś
Przygotowanie:
- Świeży szpinak smażymy z dodatkiem masła na patelni. Dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy i odstawiamy,aż ostygnie.
- Do zimnego szpinaku dodajemy roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
- W międzyczasie formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę szpinakową przekładamy do formy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Całą masę pieczemy przez około 10 minut.
- Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.