Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • 1/2 serka śmietankowego typu Almette
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • wędzony łosoś

Przygotowanie:

  1. Świeży szpinak smażymy z dodatkiem masła na patelni. Dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy i odstawiamy,aż ostygnie.
  2. Do zimnego szpinaku dodajemy roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
  3. W międzyczasie formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę szpinakową przekładamy do formy.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Całą masę pieczemy przez około 10 minut.
  5. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest