Spis treści
Składniki ( 2 porcje):
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki szklanki tapioki
- kawałek laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
- W garnku zagotować mleko kokosowe. Na gotujące się mleko wsypać tapiokę. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (drobne kuleczki tapioki) i ok. 40-45 minut (większe kuleczki).
- W trakcie gotowania należy co kilka minut pudding zamieszać.
- Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste
- Na początku gotowania dodać przepołowioną i wyłuskaną wanilię (laskę wraz z ziarenkami) i cukier. Po ugotowaniu deser ma mieć płynną, lejącą konsystencję.
Dodatki:
- czekolada – na koniec gotowania dodać 2 kostki gorzkiej czekolady, wymieszać. Podawać z bananem
- nasiona pistacji, żurawina, mango lub papaja – dosypać na sam koniec gotowania.