Składniki ( 2 porcje):

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki szklanki tapioki
  • kawałek laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

  • W garnku zagotować mleko kokosowe. Na gotujące się mleko wsypać tapiokę. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (drobne kuleczki tapioki) i ok. 40-45 minut (większe kuleczki).
  • W trakcie gotowania należy co kilka minut pudding zamieszać.
  • Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste
  • Na początku gotowania dodać przepołowioną i wyłuskaną wanilię (laskę wraz z ziarenkami) i cukier. Po ugotowaniu deser ma mieć płynną, lejącą konsystencję.

Dodatki:

  • czekolada – na koniec gotowania dodać 2 kostki gorzkiej czekolady, wymieszać. Podawać z bananem
  • nasiona pistacji, żurawina, mango lub papaja – dosypać na sam koniec gotowania.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest