Spis treści
Składniki ( 4-6 porcji):
- 3/4 kg marchewki
- 4 szklanki warzywnego bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki odtłuszczonego mleka
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Dodatki:
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- mielona kolendra
Przygotowanie;
1. Marchewkę obierz i pokrój na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na kostkę.
2. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj czosnek, smaż cały czas mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli
3. Do garnka dodaj marchewkę oraz bulion. Dopraw kuminem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie
4. Zupę dopraw solą i pieprzem. Wlej odtłuszczone mleko, zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
5. Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni
6. Posyp pestkami i mieloną kolendrą