Dieta ubogoresztkowa – zasady,produkty, efekty i jadłospis

Dieta ubogoresztkowa niejedno ma imię. Zmiennie nazywa się ją także bezresztkową lub niskobłonnikową. Polega na wyeliminowaniu z pożywienia dań bogatych w błonnik, a zatem opiera się na produktach wchłanianych przez organizm w całości.

Zasady diety ubogoresztkowej

Nie, jeżeli Twoim celem jest utrata wagi. Dieta ubogoresztkowa ma bowiem funkcję leczniczą. Stosuje się ją w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak stany zapalne i wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub doraźnie – w wypadku wystąpienia rozwolnienia wywołanego zatruciem pokarmowym. Ta ostatnia sytuacja nie wymaga stosowania diety, jednak kuracja jest zalecana. Oprócz prozdrowotnych własności, błonnik pokarmowy posiada właściwości drażniące błonę śluzową jelit i zaostrza stany zapalne. Pochłania także wodę, zatem wzrasta ryzyko zaburzenia gospodarki elektrolitowej.

Dieta ubogoresztkowa ma na celu oszczędzenie jelita poprzez eliminację z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik. Działa on bowiem drażniąco na błonę śluzową jelita. W porównaniu do normalnego zapotrzebowania dieta ta dostarcza maksimum 10 gramów błonnika dziennie. Dla porównania dzienne zapotrzebowanie przeciętnego człowieka na obecność polisacharydów roślinnych może być nawet czterokrotnie wyższa. Zapotrzebowanie kaloryczne w diecie ubogoresztkowej waha się od 2000 do 3000 kcal dziennie, spożywa się zazwyczaj 5-6 posiłków.

Produkty zalecane i zabronione w diecie ubogoresztkowej

W diecie ubogoresztkowej wszystkie produkty i potrawy należy gotować w wodzie i na parze, dusić bez tłuszczu lub piec w pergaminie. Ogranicza się również spożycie gruboziarnistych kasz, owsianki i razowego pieczywa, słodyczy oraz ostrych przypraw i alkoholu.

W pierwszej fazie diety podaje się słabą herbatę, kleiki, napar z czarnych jagód i marchwiankę. Jeśli wymienione produkty nie powodują dolegliwości, można wzbogacić jadłospis o sucharki, czerstwe bułki i ryż. Wraz z ustępowaniem objawów wprowadza się do diety delikatne gatunki mięs, ryb, drobiu oraz puree ziemniaczane. Dopiero w dalszej kolejności włącza się owoce i warzywa.

W tabeli poniżej znajdują się produkty wskazane i te wymagające wyeliminowania:

PRODUKTY

ZALECANE

ZABRONIONE

NAPOJE

przetwory mleczne i chude mleko, herbata, woda mineralna, rozcieńczone soki

napoje gazowane, tłuste mleko, śmietana, kawa, alkohol

PIECZYWO

pszenne, jasne czerstwe, bułki pszenne, sucharki, mąka pszenna, biszkopty, herbatniki, makaron nitki, kasza manna

chleb żytni, pieczywo razowe, mąka żytnia, kasze gruboziarniste, grube makarony

MIĘSO

– chuda szynka: drobiowa, z indyka, polędwica;

– chude mięsa: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry

– chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak. dorsz, pstrąg, leszcz

– boczek, pasztetowa, kaszanka, konserwy, tłuste gatunki

– tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, podroby, kaczki, gęsi

– tłuste ryby: węgorz, halibut, śledź, makrela, konserwy

OWOCE I WARZYWA

– marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor, warzywa gotowane, pieczone ziemniaki, puree

– jabłka, banany, owoce jagodowe, morele w postaci przecierów i soków

– fasola, soczewica, groch, ogórki, kapusta, grzyby, kalafior, cebula, rzodkiewka, smażone ziemniaki

– gruszki, czereśnie, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, winogrona, figi

PRZYPRAWY

łagodne; koper, cynamon, sok z cytryny, sól w ograniczonej ilości, wegeta

Ostre: pieprz, musztarda, chili, czosnek, cebula

Przykładowy jadłospis diety ubogoresztkowej

Śniadanie:

  • kanapka z jasnego pieczywa z pastą jajeczną, surówka z pomidora, herbata ziołowa.

Przekąska:

  • mus bananowo-jabłkowy z cynamonem.

Obiad:

  • cielęcina pieczona w folii, ziemniaki purée, gotowana marchewka.

Podwieczorek:

  • kawałek domowego ciasta drożdżowego, kubek chudego mleka.

Kolacja:

  • filet z dorsza gotowany na parze,purée z zielonego groszku.

Wady i zalety diety ubogoresztkowej

Dieta ubogoresztkowa wskazana jest osobom cierpiącym na biegunki oraz pacjentom cierpiącym na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Dodatkowo dieta ta jest polecana przed badaniem jelita grubego i po niektórych zabiegach operacyjnych.

Dietę ubogoresztkową należy stosować pod nadzorem lekarza lub dietetyka. Jej zbyt długie przestrzeganie może prowadzić do niedoboru witaminy C, kwasu foliowego, wapnia oraz antyoksydantów. Dodatkowo mogą pojawić się zmiany we florze bakteryjnej jelit.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *