Proste czy też z dodatkami, omlety są fantastyczną opcją śniadaniową. Niezwykle szybkie w wykonaniu, a z odpowiednimi dodatkami również bardzo odżywcze. Wystarczy patelnia bądź piekarnik, odpowiednie składniki i do dzieła!
Spis treści
Omlet po meksykańsku (2 porcje)
- 4 jajka
- szklanka rozdrobnionego, gotowanego kurczaka
- pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
- wyciśnięty ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu cayenne
- łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Roztrzep jajka w średniej misce i dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem oleju kokosowego. Posmaruj olejem foremkę o średnicy ok. 10 centymetrów i wlej mieszankę. Piecz 30-40 minut.
Alternatywnie można wlać mieszankę na patelnię i smażyć z obu stron.
Jest to przepis szczególnie polecany osobom na redukcji, ze względu na bardzo niską zawartość węglowodanów i wysoką białka.
Wartość odżywcza 1 porcji: 234 kcal, 25g białka, 14g tłuszczu, 2g węglowodanów
Omlet z brokułami (1 porcja)
- 3 jajka
- 2 różyczki brokuła
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół cebuli
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy
Cebulę i paprykę posiekaj na kawałki średniej wielkości. Jajka roztrzep, dodaj wszystkie warzywa i wymieszaj. Olej kokosowy rozgrzej na patelni i wlej mieszankę. Smaż aż do zarumienia z obu stron.
Ten przepis z kolei bardzo polecamy osobom budującym masę. Nie jest może szczególnie wysoko kaloryczny, ale z pewnością dostarcza bardzo cennych makro- i mikroelementów niezbędnych do budowy masy mięśniowej. Zdecydowanie nada się jako część śniadania uzupełnionego, na przykład, o naturalny sok pomarańczowy.
Wartość odżywcza 1 porcji: 384 kcal, 27g białka, 23g tłuszczu, 25g węglowodanów
Smacznego!! 🙂