Dwa przepisy na omlet fit

Proste czy też z dodatkami, omlety są fantastyczną opcją śniadaniową. Niezwykle szybkie w wykonaniu, a z odpowiednimi dodatkami również bardzo odżywcze. Wystarczy patelnia bądź piekarnik, odpowiednie składniki i do dzieła!

Omlet po meksykańsku (2 porcje)

  • 4 jajka
  • szklanka rozdrobnionego, gotowanego kurczaka
  • pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu cayenne
  • łyżeczka roztopionego oleju kokosowego

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Roztrzep jajka w średniej misce i dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem oleju kokosowego. Posmaruj olejem foremkę o średnicy ok. 10 centymetrów i wlej mieszankę. Piecz 30-40 minut.
Alternatywnie można wlać mieszankę na patelnię i smażyć z obu stron.

Jest to przepis szczególnie polecany osobom na redukcji, ze względu na bardzo niską zawartość węglowodanów i wysoką białka.

Wartość odżywcza 1 porcji: 234 kcal, 25g białka, 14g tłuszczu, 2g węglowodanów

Omlet z brokułami (1 porcja)

  • 3 jajka
  • 2 różyczki brokuła
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy

Cebulę i paprykę posiekaj na kawałki średniej wielkości. Jajka roztrzep, dodaj wszystkie warzywa i wymieszaj. Olej kokosowy rozgrzej na patelni i wlej mieszankę. Smaż aż do zarumienia z obu stron.

Ten przepis z kolei bardzo polecamy osobom budującym masę. Nie jest może szczególnie wysoko kaloryczny, ale z pewnością dostarcza bardzo cennych makro- i mikroelementów niezbędnych do budowy masy mięśniowej. Zdecydowanie nada się jako część śniadania uzupełnionego, na przykład, o naturalny sok pomarańczowy.

Wartość odżywcza 1 porcji: 384 kcal, 27g białka, 23g tłuszczu, 25g węglowodanów

Smacznego!! 🙂

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest