Przepis na bigos – domowe smaki na talerzu!

Dodano:29.06.2019 06:06
Aktualizowano:30.05.2019 10:23
Udostępnij

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki wody
  • 30 g suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso
  2. Do całości dolewamy 2 szklanki wody, solimy i doprawiamy pieprzem
  3. Po zagotowaniu dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, śliwki, pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy przez około 45 minut
  4. Dodajemy kiszoną kapustę, którą zalewamy dodatkową szklanką wody. Wszystko mieszkamy pozostawiając pod przykryciem i gotując przez kolejne 45 minut
  5. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę
  6. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
  7. Podsmażamy na suchej patelni mąkę, aż nabierze brązowego koloru. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy
  8. Przekładamy zawartość patelni do garnka, mieszamy

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Naleśniki – pomysł na smaczne śniadanie

18 października 2021

Są smaczne, łatwe do przygotowania i uniwersalne. Można jeść je i na słodko, i na słono. Najlepiej smakują smażone tuż przed podaniem. Przygotuj je w weekend i zafunduj sobie ucztę smaków. Czas na pyszne śniadanie z naleśnikami w roli głównej. Jak pr...więcej

Ciasta z owocami w roli głównej

13 września 2021

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej

5 pomysłów na zdrową przekąskę

26 marca 2021

Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków. Przeanalizujmy, po jakie p...więcej

Kimchi czym jest? Właściwości i wykorzystanie

20 czerwca 2020

Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej