Przepis na bigos – domowe smaki na talerzu!

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki wody
  • 30 g suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso
  2. Do całości dolewamy 2 szklanki wody, solimy i doprawiamy pieprzem
  3. Po zagotowaniu dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, śliwki, pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy przez około 45 minut
  4. Dodajemy kiszoną kapustę, którą zalewamy dodatkową szklanką wody. Wszystko mieszkamy pozostawiając pod przykryciem i gotując przez kolejne 45 minut
  5. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę
  6. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
  7. Podsmażamy na suchej patelni mąkę, aż nabierze brązowego koloru. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy
  8. Przekładamy zawartość patelni do garnka, mieszamy

maxresdefault 3

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest