Spis treści
Jak przygotować domowe naleśniki?
Ze zrobieniem naleśników poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz – przepis na nie jest prosty, a samo smażenie też nie wymaga wybitnych umiejętności kucharskich. Wykorzystaj sprawdzony przepis na naleśniki i stosuj się do poniższych wskazówek, a te smakowite placki za każdym razem będą idealnie cienkie i elastyczne.
- Połącz wszystkie suche składniki, a następnie przesyp je do składników mokrych i dokładnie wymieszaj (powinno powstać gładkie ciasto pozbawione grudek)
- Rozgrzej patelnię i posmaruj olejem roślinnym (najlepiej rzepakowym)
- Na rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta i obracając patelnią rozprowadź ciasto
- Smaż każdy naleśnik na średniej temperaturze po obydwu stronach, aż się zarumieni
- Przełóż naleśniki na talerz, a następnie przygotuj je tak, jak lubisz.
Zobacz także: Przepis na naleśniki
Nadzienie do naleśników – z czym podawać naleśniki?
Naleśniki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie. W sobotę lub niedzielę nie musisz spieszyć się do pracy, a zatem masz czas, żeby je usmażyć i przygotować do nich swoje ulubione dodatki. Jeśli lubisz poranki na słodko, na pewno posmakują Ci naleśniki ze świeżymi owocami, np. z truskawkami, borówkami i bananami. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i ułóż je na świeżo usmażonych naleśnikach. Owoce możesz polać odrobiną miodu lub greckim jogurtem. Naleśniki smakują wybornie z nadzieniem z białego sera i wanilii oraz z dżemem. Jeśli masz ochotę na mocno aromatyczne danie, przygotuj cynamonowe jabłka podpieczone na patelni i ułóż je na naleśnikach. Całość uzupełnij świeżą bitą śmietaną.
Naleśniki podawane z wytrawnymi dodatkami
Nie każdy przepada za słodkimi śniadaniami i właśnie tym osobom przypadną do gustu naleśniki z wytrawnymi dodatkami. Przepis na ciasto pozostaje taki sam jak do naleśników na słodko – różnica jest tylko w nadzieniu. Spróbuj naleśników z dodatkiem koziego sera lub ricotty i gruszek lub z szynką, drobno posiekaną cebulą dymką i dowolnym serem. Dodaj do naleśników 3 lub 4 rodzaje sera (w tym ser pleśniowy), żeby przygotować sobie prawdziwie serową ucztę.
Zobacz też inne pomysły na śniadania
Smażyć naleśniki na świeżo czy przygotować je wcześniej?
Naleśniki najlepiej smakują, kiedy usmaży się je tuż przed podaniem. Jeśli jednak rano brakuje Ci czasu, a uwielbiasz jeść je na śniadanie, możesz przygotować je już wieczorem. Żeby naleśniki się nie posklejały, przełóż je papierem do pieczenia i włóż do plastikowego woreczka. Przechowuj w lodówce, a następnie wyjmij na kilka minut przed podaniem, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
Ciasto na naleśniki po wyrobieniu powinno postać ok. godziny, zanim zaczniesz smażyć placki. Jeśli zatem przygotujesz ciasto wieczorem poprzedniego dnia, rano wystaw je z lodówki na godzinę przed smażeniem. Naleśniki wyjdą równie smaczne, jak ze świeżo przyrządzonego ciasta.
Jak przechowywać naleśniki?
Tak naprawdę najlepiej zjeść je od razu po przygotowaniu. Nie ma jednak problemu, żeby przechować je w lodówce nawet przez 3 kolejne dni. Powinny być jednak zamknięte w foliowym opakowaniu lub w szczelnym pudełku. Po wyjęciu możesz podgrzewać je przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub poczekać aż ocieplą się do temperatury pokojowej. Jeśli chcesz na dłużej zachować usmażone naleśniki, możesz je też zamrozić. Każdy naleśnik przełóż papierem do pieczenia, a następnie włóż do szczelnego pojemnika. Tak zapakowane możesz przechowywać w zamrażalniku do 2 miesięcy. Po wyjęciu ich z chłodziarki pozwól im się rozmrozić, a następnie delikatnie oddzielaj je od papieru (naleśniki po rozmrożeniu są bardzo delikatne i łatwo się rozrywają).
Naleśniki dla osób na specjalnych dietach
Klasyczne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej i to nie bez powodu. Ten rodzaj mąki po połączeniu z wodą daje gładkie ciasto, z którego powstają elastyczne i delikatne placki. A co z tymi osobami, które nie mogą jeść glutenu? Czy jest przepis na smaczne naleśniki bez dodatku mąki pszennej? Jeśli nie możesz spożywać produktów z pszenicy (ale też żytnich czy orkiszowych), możesz przygotować naleśniki z mąki ryżowej, migdałowej, mąki z ciecierzycy, lub z tapioki, kokosowej lub amarantusowej.
Naleśniki to pomysł na śniadanie również dla wegan. Wystarczy tylko zastąpić jajka i mleko roślinnymi zamiennikami. Co dodaje się do przepisu zamiast jajek?
- Aquafaba, czyli woda pochodząca z gotowania roślin strączkowych takich jak ciecierzyca lub biała fasola. 3 łyżki aquafaby zastępują 1 jajko.
- Nasiona chia. 1 łyżkę nasion chia zalej 3 łyżkami wody i odczekaj 5 minut. Dodaj „jajko chia” do naleśników.
Zamiast mleka krowiego użyj również roślinnego, czyli np. kokosowego (nada naleśnikom mocnego, wyrazistego i lekko słodkiego smaku), owsianego, migdałowego, sojowego lub ryżowego.