Ze zrobieniem naleśników poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz – przepis na nie jest prosty, a samo smażenie też nie wymaga wybitnych umiejętności kucharskich. Wykorzystaj sprawdzony przepis na naleśniki i stosuj się do poniższych wskazówek, a te smakowite placki za każdym razem będą idealnie cienkie i elastyczne.
Zobacz także: Przepis na naleśniki
Naleśniki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie. W sobotę lub niedzielę nie musisz spieszyć się do pracy, a zatem masz czas, żeby je usmażyć i przygotować do nich swoje ulubione dodatki. Jeśli lubisz poranki na słodko, na pewno posmakują Ci naleśniki ze świeżymi owocami, np. z truskawkami, borówkami i bananami. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i ułóż je na świeżo usmażonych naleśnikach. Owoce możesz polać odrobiną miodu lub greckim jogurtem. Naleśniki smakują wybornie z nadzieniem z białego sera i wanilii oraz z dżemem. Jeśli masz ochotę na mocno aromatyczne danie, przygotuj cynamonowe jabłka podpieczone na patelni i ułóż je na naleśnikach. Całość uzupełnij świeżą bitą śmietaną.
Nie każdy przepada za słodkimi śniadaniami i właśnie tym osobom przypadną do gustu naleśniki z wytrawnymi dodatkami. Przepis na ciasto pozostaje taki sam jak do naleśników na słodko – różnica jest tylko w nadzieniu. Spróbuj naleśników z dodatkiem koziego sera lub ricotty i gruszek lub z szynką, drobno posiekaną cebulą dymką i dowolnym serem. Dodaj do naleśników 3 lub 4 rodzaje sera (w tym ser pleśniowy),żeby przygotować sobie prawdziwie serową ucztę.
Zobacz też inne pomysły na śniadania
Naleśniki najlepiej smakują, kiedy usmaży się je tuż przed podaniem. Jeśli jednak rano brakuje Ci czasu, a uwielbiasz jeść je na śniadanie, możesz przygotować je już wieczorem. Żeby naleśniki się nie posklejały, przełóż je papierem do pieczenia i włóż do plastikowego woreczka. Przechowuj w lodówce, a następnie wyjmij na kilka minut przed podaniem, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
Ciasto na naleśniki po wyrobieniu powinno postać ok. godziny, zanim zaczniesz smażyć placki. Jeśli zatem przygotujesz ciasto wieczorem poprzedniego dnia, rano wystaw je z lodówki na godzinę przed smażeniem. Naleśniki wyjdą równie smaczne, jak ze świeżo przyrządzonego ciasta.
Tak naprawdę najlepiej zjeść je od razu po przygotowaniu. Nie ma jednak problemu, żeby przechować je w lodówce nawet przez 3 kolejne dni. Powinny być jednak zamknięte w foliowym opakowaniu lub w szczelnym pudełku. Po wyjęciu możesz podgrzewać je przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub poczekać aż ocieplą się do temperatury pokojowej. Jeśli chcesz na dłużej zachować usmażone naleśniki, możesz je też zamrozić. Każdy naleśnik przełóż papierem do pieczenia, a następnie włóż do szczelnego pojemnika. Tak zapakowane możesz przechowywać w zamrażalniku do 2 miesięcy. Po wyjęciu ich z chłodziarki pozwól im się rozmrozić, a następnie delikatnie oddzielaj je od papieru (naleśniki po rozmrożeniu są bardzo delikatne i łatwo się rozrywają).
Klasyczne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej i to nie bez powodu. Ten rodzaj mąki po połączeniu z wodą daje gładkie ciasto, z którego powstają elastyczne i delikatne placki. A co z tymi osobami, które nie mogą jeść glutenu? Czy jest przepis na smaczne naleśniki bez dodatku mąki pszennej? Jeśli nie możesz spożywać produktów z pszenicy (ale też żytnich czy orkiszowych),możesz przygotować naleśniki z mąki ryżowej, migdałowej, mąki z ciecierzycy, lub z tapioki, kokosowej lub amarantusowej.
Naleśniki to pomysł na śniadanie również dla wegan. Wystarczy tylko zastąpić jajka i mleko roślinnymi zamiennikami. Co dodaje się do przepisu zamiast jajek?
Zamiast mleka krowiego użyj również roślinnego, czyli np. kokosowego (nada naleśnikom mocnego, wyrazistego i lekko słodkiego smaku),owsianego, migdałowego, sojowego lub ryżowego.
Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej
Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków. Przeanalizujmy, po jakie p...więcej
Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej
Jestem przekonana, że każdy zna to ciasto i każdemu będzie się ono kojarzyć z dzieciństwem. Ten smak, ten zapach… U nas w domu, babcia robiła je z różnymi owocami. I do tego też zachęcam. Jeśli nie lubisz śliwek, możesz użyć brzoskwiń, borówek, trusk...więcej